h

ALFA IS ARMOEDE

5 maart 2016

ALFA IS ARMOEDE

Foto: Annemiek Kamphuis

Na een langdurig proces in de Tweede Kamer, waar onze Kamerfractie een belangrijke rol in heeft gespeeld, heeft op 4 december het kabinet bij monde van staatssecretaris Van Rijn een principeakkoord gesloten met de vakbonden en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat de schijnconstructie ALFA per 1 januari 2017 niet meer toegestaan is.

SP Oude IJsselstreek heeft zich altijd verzet tegen Alfa.

https://oudeijsselstreek.sp.nl/nieuws/2013/10/alfahulp-is-geen-passend-arbeid

https://oudeijsselstreek.sp.nl/nieuws/2013/12/gemeente-stop-met-de-alfahulp

In februari heeft SP Oude IJsselstreek schriftelijke vragen aan het college gesteld. Zie dropbox link.

https://www.dropbox.com/s/tj4pvtgk133qhdu/vragen%20over%20alfa.pdf?dl=0

Op dinsdag 9 februari 2016 heeft de FNV samen met zorgmedewerkers een toer gemaakt door de Achterhoekse gemeenten en heeft daarbij ook een stop gemaakt in de Oude IJsselstreek. De SP heeft van de FNV vernomen dat wethouder Kuster een aantal uitspraken heeft gedaan die naar onze mening geen recht doen aan de situatie rondom de huishoudelijke verzorging in de Oude IJsselstreek.                            

Deze vragen zijn mondeling toegelicht door de wethouder; schriftelijke beantwoording is tot nu toe uitgebleven. Dat getuigt niet van respect zowel voor burger als politieke partij. De teneur van de beantwoording is dezelfde als in krantenartikel: Oude IJsselstreek gaat door met het inzetten van alfahulpen. Het zal wel niet een dergelijk vaart lopen, volgens het college. De krant schrijft dat de vakbond en een deel van de Tweede Kamer, lees SP, fel gekant is tegen deze constructie, maar vergeet te vermelden dat SP OIJS zich al jaren inzet om de Alfa van tafel te krijgen.

De thuiszorgmedewerkers zijn gedwongen om Alfahulp te worden. Het was Alfa of niets. In februari een infoavond bijgewoond over de Alfa in OIJS. Daarin werd duidelijk dat mensen niet anders konden.

Donderdag 10 maart heeft de FNV een overleg met wethouder Kuster. Naar aanleiding van dit gesprek wordt door SP, PvdA en FNV overlegd, welke verdere actie verder ondernomen wordt, om de wethouder er van te overtuigen dat hij moet stoppen met deze binnenkort verboden schijnconstructie.

SP is nooit voorstander van Alfa geweest, sinds 4 maart is de PVDA overtuigd, CDA Lokaal Belang wat hebben jullie nodig om overtuigd te raken dat Alfa niet wenselijk is?

Op deze site en via social media houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Foto: Annemiek Kamphuis

Reactie toevoegen

U bent hier