h

Verwaarlozing van Have en Goed

VERWAARLOZING VAN HAVE EN GOED

 

Een dezer dagen las ik in de krant, dat het Tweede Kamer gebouw moet worden opgeknapt. Kosten voor de goedkoopste variant (5 jaar het gebouw geheel ontruimen) € 500 miljoen. Er staan goedkopere gebouwtjes. Oorzaak: jarenlang achterstallig onderhoud, zeg maar verwaarlozing van goede kwaliteit, dus potverteren en niet op de HAVE passen. Kortweg: onverantwoord gedrag. Nu hebben we net de geschatte kosten van ’s konings paleisje een beetje laten bezinken (maar ruim 10 % van deze inschatting), maar in beide gevallen zal het budget wel, zoals gebruikelijk bij de overheid met tientallen procenten worden overschreden. Welke minister is er eigenlijk verantwoordelijk voor dit onverantwoordelijke gedrag.

 

Nu even Oude IJsselstreek: daar waaide laatst bij een beetje storm het halve dak van het Pallandtbad in Varsseveld, oorzaak: … u raadt het al, ’t zelfde geldt voor De Blenk in Ulft

Het zwembad De Blenk was door B&W in het vorige college al helemaal opgegeven wegens eveneens groot achterstallig onderhoud. Zo erg zelfs, dat het hele bad niet meer te handhaven is. De belettering aan de buitenkant is enkele jaren al verwijderd, maar daarmee is de schande niet gewist. Dat in Oude IJsselstreek een hoop geld niet aan onderhoud van bestaande gebouwen/publieksvoorzieningen is besteed, kwam natuurlijk door de roze-wolk-redenaties van B&W over de DRU en de groei naar 50.000 inwoners in Oude IJsselstreek Groots denken kost nu eenmaal groot geld. En geld uitgeven van een ander (de burgers) merk je niet in je eigen portemonnee.

 

Er is nog een parallel tussen onze onvolprezen gemeente en de rijksoverheid. Dit ging over GOED.

Maar hoe zit het met de HAVE, de levende have, ofwel de bevolking. Het rijk met voorop de PvdA-staatssecretarissen Van Rijn en Klijnsma en als eindverantwoordelijke minister Schippers van de VVD. De pot van de Zorgverzekeraars is overmatig groot, maar de premie blijft stijgen. Pgb’s worden te laat uitbetaald, thuiszorg wordt de nek omgedraaid. En ga zo maar door. Zij hebben het sociale bestel al zover afgebroken, dat het de schade aan vertrouwen een fikse aardbeving verre overtreft. Aardbevingen, waarbij voor de Groningers HAVE en GOED verloren gaat en minister Kamp geeft alleen nog maar suggesties van zijn plannen.

 

Ook in Oude IJsselstreek hebben we zo van die perikelen. Regelmatig gehoorde opmerking, dat rechthebbenden zelf het Wetboek maar meenemen om een ambtenaar op hun rechten te wijzen. Regel 1 Een ieder wordt geacht de wet te kennen en die geldt zeker voor personeel van de overheid. En dan hebben wij natuurlijk ISWI. De club, waar jarenlang bijstandsgerechtigden werkervaring “mochten” opdoen zonder beloning voor een toekomstige BETAALDE baan. Gelukkig zijn er eindelijk een paar opgestaan en is deze misstand aan het rollen gebracht. Nu zit ISWI zogenaamd met de handen in het haar, want door een reële beloning met terugwerkende kracht kunnen de ontvangers financieel in de problemen komen.

Alsnog uit te betalen zou voor de ontvangers negatief kunnen uitpakken, zodat ze per saldo terug zouden moeten betalen over een ontvangen wasmachine o.i.d. Ook een vorm van lange baan schuiven, dus. Kom over de brug met de centen en regel op het gemeentehuis en bij de fiscus, dat de mensen geen schade zullen hebben. Is het geld er niet, dan maar even wat minder subsidie naar de overmaatse GOED, zodat hier de HAVE uit de brand is

 

 

KMOSTFFKWIET.

Er is momenteel geen inhoud met deze term geclassificeerd.

U bent hier