h

Gemeente, stop met de Alfahulp!

6 december 2013

Gemeente, stop met de Alfahulp!

De gemeente Oude IJsselstreek moet stoppen met het massaal inzetten van Alfahulpen voor de huishoudelijke hulp in de thuiszorg. De gemeente bezuinigt door deze inzet € 250.000 per jaar over de rug van de huishoudelijke hulpen. In eerste instantie werkten de alfahulpen via het Alfabureau van de gemeente. Inmiddels  is dit bureau geprivatiseerd, maar daarmee is de situatie is voor de thuishulpen niet veranderd.  De SP staat niet alleen in haar mening dat het inzetten van Alfahulpen een kwalijke zaak is. In het akkoord over de Sensire thuishulpen ondertekenen de Achterhoekse gemeenten en vakbond Abvakabo FNV dat de Alfahulp niet de juiste weg is. Wethouder Finkenflügel voelt waarschijnlijk wel aan dat de gemeente niet helemaal lekker zit met deze bezuiniging. Hij ontloopt al drie maanden een gesprek met de SP hierover.

Het massaal inzetten van Alfahulpen voor de huishoudelijke hulp via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) begon na de zomer van 2012. Gemeenten Oude IJsselstreek en Montferland zegden het contract met Sensire, voor de dienst, op en pushten de thuishulpen en cliënten richting de Alfahulp. De gemeente Oude IJsselstreek had hiervoor speciaal een eigen Alfabureau opgezet omdat de grote aanbieders, zoals Sensire, in eerste instantie geen behoefte hadden aan het opzetten van een Alfabureau.

‘In feite werkt de Alfahulp voor het Alfabureau. Het functioneert als koppelbaas tussen huishoudelijke hulp en cliënt. Ze ontduiken hiermee echter wel de werkgeverslasten want de Alfahulp is op papier kleine zelfstandige. Ze moet dus zelf haar verzekering voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, pensioen en aansprakelijkheid regelen. Ook de vervoerskosten mag de Alfahulp zelf, van de 12,50 bruto per uur, betalen. En als dat allemaal gebeurd is dan komt de belastingdienst want het is immers een bruto inkomen. Iedereen kan zich dan voorstellen dat er netto niet veel overblijft. Dit soort constructies wordt door de SP afgeschilderd als schijnzelfstandigheid, alleen maar ingericht om over de rug van de Alfahulp een bezuiniging te realiseren. Overigens, als een huishoudelijke hulp er zelf voor kiest als kleine zelfstandige te werken is daar niets mis mee.’


Oude IJsselstreek liep in 2012 voorop met het idee dat er flink kan worden bezuinigd via een eigen Alfabureau. De SP vindt dat de gemeente nu ook voorop moet lopen met het terugdraaien van deze werkwijze. De gemeente zou een coöperatief thuishulpbureau op kunnen zetten voor deze dames. Door hierbij de managementlaag klein te houden kan ook een flinke bezuiniging worden bereikt. De thuishulp heeft dan weer een echte baan met alle bescherming van dien.

Wethouder Finkenflügel, van de gemeente Oude IJsselstreek, voelt waarschijnlijk wel aan dat de gemeente scheef zit met de bezuiniging over de rug van de Alfahulp. Hij ontloopt al drie maanden een gesprek met de SP hierover. Ook schriftelijke vragen over de Alfaconstructie werden pas na zeven weken beantwoord. Jelle Berens: ‘Finkenflügel heeft blijkbaar geen zin zich te verantwoorden over de keuzes van het college. Dat is natuurlijk niet netjes van hem, maar ik kan me voorstellen dat hij zich schaamt voor deze manier van bezuinigen. De huishoudelijke hulp doet voor weinig geld zwaar werk. Daarnaast is ze ook het wekelijks contact tussen de zorgafnemer en zorginstelling. Zij ziet als eerste of het goed of slecht gaat met haar cliënt en kan hulp inschakelen als dat nodig is. Op dit soort werknemers bezuinig je niet, vinden wij!”
 

Reactie toevoegen

U bent hier