h

ALFAHULP IS GEEN PASSEND ARBEID

20 oktober 2013

ALFAHULP IS GEEN PASSEND ARBEID

Donderdag 17 oktober heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn reconstructie van het massaontslag van de thuiszorgmedewerkers van Sensire naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze reconstructie geeft minister Asscher aan dat het UWV ook met alle nieuwe informatie tot hetzelfde besluit zou zijn gekomen: de vergunning voor het massaontslag is terecht verleend. Voor een minister die het aanpakken van schijnconstructies als speerpunt heeft, een teleurstellende conclusie.

Sensire heeft al haar thuiszorgmedewerkers ontslagen, terwijl geld en werk blijven in 2014. Het komend jaar wordt er nog geen cent bezuinigd op de thuiszorg en de cliënten hebben gewoon hun zorg nodig. Tegelijk richtte Sensire een alfabureau op en verkocht dit vervolgens aan haar eigen manager, die het bureau in een andere BV onderbracht

In de reconstructie kondigen minister Asscher en staatsecretaris van Rijn aan een bemiddelaar aan te stellen om snel tot een oplossing te komen. Deze bemiddelaar heeft als taak om erop toe te zien dat er snel een eind komt aan de onzekerheid voor thuiszorgmedewerkers en cliënten in de Achterhoek. Er moet nu snel een oplossing komen.

Positief is dat de minister in zijn brief duidelijk maakt dat werken als alfahulp niet als 'passende arbeid' wordt gezien. Dit betekent dat de thuiszorgmedewerkers die hun baan verliezen, niet gedwongen kunnen worden om als alfahulp tegen slechtere arbeidsvoorwaarden hetzelfde werk te doen.                                                

Reactie toevoegen

U bent hier