h

DOE DA DING DICHT #EMSLAND

10 juni 2018

DOE DA DING DICHT #EMSLAND

Foto: Annemiek Kamphuis

De SP heeft zich aangesloten bij het Duitse protest op zaterdag 9 juni voor snelle sluiting van de kerncentrale Emsland, vlak bij de Nederlandse grens in Lingen, Duitsland. Samen met zusterpartij Die Linke en vele andere organisaties protesteerde de SP op 9 juni bij de verouderde kerncentrale. De Duitse regering wil de centrale op zijn vroegst in 2022 sluiten. Dat is veel te laat. Afgelopen jaar waren er alleen al 140 meldingen van incidenten bij de centrale. Wanneer er echt iets misgaat heeft het risicogebied een straal van 100km. Dat beslaat de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en een groot deel van Gelderland. De SP organiseerde daarom op 9 juni bussen vanuit deze provincies naar Lingen.

Ook zaterdag 09 juni, tijdens de actie, was er een storing en lag de boel stil.

Foto: Annemiek Kamphuis

“De ervaring, met het sluiten van de andere centrales in Duitsland, leert dat de afbouw ook zeker nog zeven jaar in beslag zal nemen", vertelt William van den Heuvel, fractievoorzitter van SP Overijssel.

Foto: Annemiek Kamphuis

"Ondertussen heeft de centrale regelmatig last van storingen en kleine schades. Volgens energiebedrijf RWE valt alles binnen de normen en vormen de storingen geen bedreiging. In Lingen wordt ook voortdurend nieuw kernafval geproduceerd, waaronder opgebrande hoogradioactieve splijtstofstaven. Een veilige oplossing voor dit afval is nog steeds ver te zoeken. Bovendien brengen de internationale uraniumtransporten van en naar de fabriek omwonenden langs de routes in gevaar. Een volstrekt ongewenste situatie dus.”

Foto: Annemiek Kamphuis

Geslaagde demo met honderden mensen waaronder veel SP'ers voor sluiting #akw Emsland. De boodschap is helder: sluiten dat ding! #atomkraftneindanke pic.twitter.com/r6YJyKrIoA

SP Oude IJsselstreek was ook aanwezig bij de demonstratie. Een gezellige geslaagde dag met muziek, sprekers, zon, koeken, koffie en veel politie. Een grote groep politieagenten in volle bepakking liepen mee tijdens de mars naar de opslag van splijtstofstavenfabriek. Dat zijn we in Nederland niet gewend. Ook het fotograferen niet van de actievoerders.

Foto: Annemiek Kamphuis

Graag willen we de mensen bewust maken van het gevaar wat er voor ons bestaat. Jodiumtabletten zijn een tijdje geleden uitgedeeld onder de 18 jarigen. Verder is hier niets over gezegd. Als er geen gevaar zou zijn delen ze ook geen jodium tabletten uit. Dus DOE DA DING DICHT.

Reactie toevoegen

U bent hier