h

Kakelen is makkelijk.....

15 november 2015

Kakelen is makkelijk.....

Foto: pixybar / gratis plaatjes van pixybar

Onze duiding van dit formatieproces:

Mijnheer de voorzitter in het openbare gesprek op 21 september gaf de waarnemend fractievoorzitter van LB aan dat je een broedende kip niet moet storen. Ik hoorde ook geluiden dat, als dat te lang duurde, de broedende kip in de soep eindigde. Mijn mening over dit formatieproces: Ik kan er nog geen kip van brouwen al kreeg ik de veren er gratis bij.

Op grond van deze uitspraak heb ik, een ander raadslid  met verstand van kippen, geen SP-er, geraadpleegd. Als je kippen goede eieren wilt laten leggen, werd mij verteld, moet je zorgen voor goede omstandigheden naar de politiek vertaald: goede voorwaarden scheppen. Deze zijn voor de kippen, behalve de haan: goed voer, goed licht en een schoon hok. Zo niet: stresskippen!

Laat ik de knuppel eens in het hoenderhok gooien en dat vertalen naar de politiek.

Goed voer: De SP heeft vanaf het begin het gevoel gehad niet serieus genomen te worden. Het voer voor de formateurs was vervuild. Het begon al met een onjuiste interpretatie van met name onze financiële standpunten door de informateurs waardoor we ons volgens hen buitenspel zetten. In ons eerste gesprek met de formateurs gaven zij, tot onze tevredenheid, aan deze mening van de informateurs niet te delen. Helaas merkten we daarna regelmatig dat dit niet gold voor alle betrokken  fracties. We vertrouwden de formateurs maar gezien de uitspraak van de formateur op 30 oktober bekruipen ons nu de nodige twijfels.

Goed licht:. Naar het formatieproces vertalen we dat naar helderheid, openheid en een goede communicatie. De VVD werd opgevoerd als meest gerede partij. D66 trok zich al snel terug. Door het terugtrekken van de VVD ontstond een nieuwe situatie. Om aan de opdracht van de informateurs tegemoet te komen moest er immers minimaal een 3e partij bij. Er waren er nog maar 2 over, de PvdA en de SP. Er vond een gesprek plaats van de SP met de onderhandelaars van LB en CDA en de formateurs om te onderzoeken of er nog mogelijkheden waren voor deelname van de SP. Dit gesprek vond in ontspannen sfeer plaats. Duidelijk werd dat de VVD het grootste struikelblok was om met de SP in gesprek gegaan maar de VVD had afgehaakt. Het CDA gaf aan  moeite met de SP te hebben vanwege een aantal drogredenen die we met het grootste gemak konden weerleggen.

Onze conclusie na het gesprek van 16 oktober: De VVD wilde ons absoluut niet, maar was nu geen partner meer. LB zag wel degelijk kansen. De twijfels van het CDA waren door een goede inhoudelijk argumentatie  weggenomen. Nu heb ik daar mijn grote twijfels bij. Op de site van het CDA lezen we bij Fractie CDA Oude IJsselstreek. Wij staan voor Eerlijk & Transparant. Graag een eerlijk en transparant antwoord: Waarom viel de SP voor het CDA af meneer Hakfoort?

Op zondag 18 oktober kregen  we, de onderhandelaars van de SP,  het verzoek stand bye te blijven voor evt formatie overleg. Naar mij later ter ore kwam had ook de PvdA dit verzoek gehad. ‘s Avonds kregen we een telefoontje dat men nog niet zover was. Daarna werd er niet meer gecommuniceerd. Blijkbaar was dit voldoende om het overleg tussen LB, CDA en VVD weer vlot te trekken. Resultaat dit College. Wij denken blijkbaar iets anders over openheid en transparantie dan bepaalde partijen. Ons is nooit verteld dat de VVD weer in beeld was en evenmin dat de PvdA op dat moment ook weer in beeld was. Bewust? Werden we soms ge/misbruikt als pressiemiddel?

Ik citeer uit  de stellingname van de CDA fractie in de bundeling van de reacties van de partijen op de notitie van de formateurs dd 7 juli 2015, “Zorgvuldigheid, openheid en goede communicatie dat is ons advies voor wat betreft het proces van de formatie. De toekomstige oppositie mag teleurgesteld zijn maar niet gefrustreerd.” Deze doelstelling is in ieder geval voor de SP niet gehaald. De SP fractie is zeer gefrustreerd. De formatie is in gebreke gebleven tav alle 3 deze voorwaarden!

Komen we bij de laatste voorwaarde voor goede eieren: het schone hok oftewel het poppetjes verhaal.

Tijdens het kippenhok overleg van maart met alle fracties behalve LB zei de fractievoorzitter van de VVD: het kan toch niet zo zijn dat alleen de burgemeester de schuld krijgt van het disfunctioneren van het voltallige College. Ze moeten allemaal weg! Kort daarna lazen we op de VVD site, ik citeer: De gemeenteraadsfractie van de VVD onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit het Rapport Verstand volmondig. Daarvan is de kern dat er, in het belang van de gemeente, haar burgers en haar medewerkers, een frisse start moet worden gemaakt.. De VVD constateert, dat als gevolg van de behandeling van de genoemde conclusies en aanbevelingen, het voltallige college van Burgemeester en wethouders plaats maakt. Zij acht dat gezien de gerezen situatie, onontkoombaar. Ondanks dat het voor de betrokkenen persoonlijk een drama is.” Tot zover dit citaat.

Onderschrijft U dit nog steeds meneer Sluiter? Bent U die frisse wind?

Vanuit de aanbevelingen van het rapport Verstand werd er vervolgens een hele goede stap gezet. Men besloot raadsbreed om met een schone lei te beginnen en de hele (in- en formatie) over te doen. Dat zou volgens mevr Verstand via ordentelijke procedures en een externe (in)formateur bijdragen aan de verbetering van het politieke klimaat, de bestuurscultuur en het opschonen van persoonlijke relaties. Helaas is dit niet gelukt. Een van de adviezen van  mevr Verstand tav een toekomstige wethouder(destijds was men op zoek naar 1 wethouder)  zoek iemand buiten de raad.

Lokaal Belang en CDA menen dat hun zittende wethouders niet in het bijzonder verantwoordelijk zouden kunnen worden gesteld voor de bestuurscultuur in deze gemeente. (blz 14). We bestrijden dit. De heren vd Wardt en Kuster waren tot hun wethouders benoeming fractievz. van LB en CDA en daarmee ook medeverantwoordelijk voor het beleid. Als wethouders speelden zij een grote rol in de bestuurscrisis. Ze verspeelden het vertrouwen van de volledige raad door buiten medeweten van de raad de Holland Consulting Groep opdracht te geven voor een contra expertise van het rapport Verstand.

De personele vernieuwing is gezocht in de personen van de heer Sluiter en Hengeveld. De heer Sluiter is al sinds mensenheugenis fractievz. van de VVD en vanuit die functie medeverantwoordelijk voor de bestuurscrisis. Opmerkelijk is zijn voorstel voor 2 parttime wethouders voor de VVD, dit  wordt door het CDA en LB als onevenwichtig betiteld. Mijn woordkeus zou zijn gespeend zijnde van elke realiteitszin.

Foto: Annemiek Kamphuis

Aan alle voorwaarden voor goede eieren goed voer, licht en een schoon hok is dus niet voldaan. Resultaat vuile eieren en uit een kwaad ei kwam nog nooit een goed kuiken. Er is geen sprake van een schone lei, van een frisse wind en van schoon schip maken. Er is veel gepraat, maar we zijn, net als heel veel inwoners, niet tevreden over de kwaliteit van het gelegde ei.

Mijn kameraad zegt altijd: Kakelen is makkelijk, maar een goed ei leggen, dat is kunst.

Tot zover voorzitter

Reactie toevoegen

U bent hier