h

Bijzondere XXI congres: We gaan het doen.

29 november 2015

Bijzondere XXI congres: We gaan het doen.

Foto: Annemiek Kamphuis

Zaterdag 28 – 11 – 2015 vond het 21ste congres plaats van de SP in de Fabrique te Utrecht. Ongeveer duizend afgevaardigden en gasten waaronder Fred, Annemarie, Elja, Wilma, Annemiek en Maurits  namen met een langdurige applaus en staande ovatie afscheid van Jan Marijnissen als voorzitter die hij sinds 1988 was. Namens alle leden van de SP bedankte Emile Roemer hem met de hoogste onderscheiding die de partij kent, de Gouden Tomaat.

Foto: Annemiek Kamphuis

Als dank voor zijn jarenlange inzet nam Marijnissen een bijzonder cadeau in ontvangst. 'Wat geef je iemand die liever mooie dingen maakt dan achterover leunt? Zijn cadeau is een opdracht. Een opdracht waarmee we een nieuw beroep doen op zijn kennis en inzicht en een opdracht waar uiteindelijk de partij en misschien heel Nederland wéér een stukje wijzer van wordt.'

Jan krijgt de tijd en de middelen om een professionele documentaire te maken over een onderwerp dat hij zelf aandraagt.

Met de verkiezing van Ron Meyer (34) tot nieuwe voorzitter van de SP kiest de partij voor traditie en voor activisme. Een meerderheid van 529 van 899 stemmen was voor Meyer, de kandidaat die werd voorgedragen door het partijbestuur van Jan Marijnissen. Ron Meyer nam het op tegen Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, die verbreding van de partij wil.

Foto: Annemiek Kamphuis

‘Gekozen worden - in een fabriek vol socialisten - is heel bijzonder en een ongelofelijke eer”,  was de eerste reactie van de nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer.

Ook Hans van Heijningen, Rosita van Gijlswijk, Maarten Hijink, Bart van Kent, Renske Leijten, Ronald van Raak, Tjitske Siderius, Pim Siegers, Lieke Smits, Arjan Vliegenthart, Patrick Zoomermeijer zijn gekozen in het nieuwe partijbestuur.

Naast de twaalf leden die vandaag zijn gekozen bestaat het partijbestuur van de SP uit 20 regiovertegenwoordigers en uit de fractievoorzitters in de Eerste- en Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Het SP-congres heeft de resolutie ‘We gaan het doen’ aangenomen. In de resolutie zet de SP de politieke en organisatorische lijnen uit voor de komende jaren. Het stuk bevat onder andere voorstellen voor het werven van leden, het oprichten van nieuwe afdelingen, het uitbreiden van de jongerenorganisatie en het versterken van het wetenschappelijk bureau.

 

Foto: Annemiek Kamphuis

 

Reactie toevoegen

U bent hier