h

Op de Tribune voor de zorg in Montferland.

31 mei 2015

Op de Tribune voor de zorg in Montferland.

Foto: maurits gemmink

Donderdag 28 mei hebben een aantal dames van de thuiszorg en hulpvragers de raadsvergadering in Gouden Handen gemeente Montferland bezocht. Onderwerp was de gewijzigde verordening WMO.

Thuiszorgmedewerkers die nu in dienst zijn bij zorgaanbieder ‘Zorgplus’, gaan op 29 juni 2015 over naar ‘Montferland Dienstverlening’. Waarschijnlijk gebeurt die op deze datum omdat nu nog de oude contractregels gelden, met de huidige proeftijd en concurrentiebeding. Vreemd is dat ondertussen Zorgplus gewoon blijft bestaan en er dus eigenlijk geen reden is de zorgmedewerkers naar een ander bedrijf over te brengen. Wat is hier aan de hand?

De adder onder het gras zit hem in de nieuwe wet werk en inkomen. Omdat de zorgmedewerkers van Zorg Plus volgens deze wet na twee jaar een vast contract zouden moeten krijgen, gaan ze voor 6 maanden over naar Montferland Dienstverlening. De dames krijgen daar minder uren en als ze het contract niet willen tekenen zijn ze hun werk kwijt. “Dat is dan pech voor ze”,  zijn de woorden van Rob Hieltjes, eigenaar van uitzendbureau Zorgplus en waarschijnlijk ook de nieuwe firma.

Het transfereren van medewerkers naar Montferland Dienstverlening is ook een manier om van ‘ongewenst’ personeel af te komen. Degenen die het afgelopen jaar ziek zijn geweest kreeg te horen dat er voor hen geen contract is. Het heeft er dus alle schijn van dat de truc met Montferland Dienstverlening een constructie is om meerdere wetten te ontduiken. En de gemeente Montferland blijft bij Zorg Plus en Montferland Dienstverlening gewoon zorg inkopen.

We waren benieuwd naar het verloop van de raadsvergadering. Voor de zorgmedewerkers is het een belangrijk onderwerp dat gaat over werkgelegenheid en de zorg voor hun cliënten. Bekend is dat Montferland de laatste jaren meer bezuinigt op de ouderenzorg dan nodig is. Zorgwethouder Mevr. Wolsing heeft in een gesprek met o.a. FNV laten vallen dat ze liever spaart voor de jeugdzorg met als gevolg dat de ouderen minder of geen hulp meer krijgen. We verwachten dus van de politieke partijen in deze gemeente veel scherpe vragen over hoe zit het met een leefbaar schoon huis, hoe zit het met deze nieuwe firma ‘Montferland Dienstverlening’, hoe zit het met de banen in de thuiszorgen of de gemeente met deze constructie niet meewerkt de wet te ontduiken?

Foto: maurits gemmink

‘Slappe hap’ in de gemeenteraad van Montferland  

Het was een ontgoocheling om te ervaren dat de raad slechts twee vragen stelde aan wethouder Wolsink om daarna unaniem akkoord te gaan met de gewijzigde verordening. Schokkend! Er was een vraag over de lange tijd die het kost om een zorg-gerelateerde verbouwing te realiseren en een vraagje over de kwaliteit van de geleverde zorg. Slechts 5 minuten tijd is er gespendeerd aan deze zo belangrijk onderwerp voor heel veel inwoners. De subsidie Muziekschool Oost kreeg langer de aandacht van de Raad. Onbegrijpelijk!

De burgemeester begon met de stelling dat de WMO gewijzigd moest worden omdat twee burgers naar de rechter waren geweest. Verkeerde insteek. Ze schijnt niet te beseffen dat de gemeente  de regels van de WMO niet goed toepast en de rechter ze daarom op de vingers heeft getikt! Gevolg: een duur bureau, kosten € 150.000, is ingehuurd om de keukentafelgesprekken opnieuw te doen. De uitkomst van deze keukentafelgesprekken zijn rechtstreeks de prullenbak in gegaan. De gemeente heeft er niets mee gedaan! Dat zijn extra kosten in plaats van bezuinigen…

Montferland probeert de Wmo nu in te vullen door uit te gaan van een schoon en leefbaar huis als einddoel en niet te kijken naar hoe dat wordt bereikt. Een vaag begrip, want wat is een schoon en leefbaar huis? Je kunt op je klompen aanvoelen dat er weer geen maatwerk geleverd gaat worden. Geen vast aantal uren meer per cliënt, dus geen maatwerk. De gemeente koopt budget neutraal in. Dit is een vast bedrag en met Zorgplus zijn daar afspraken over gemaakt. Daarom moet Zorg Plus haar medewerkers financieel uitknijpen en trucjes uithalen met nieuwe werkmaatschappijen om de wet te ontduiken.

De gemeente, bij monde van PvdA wethouder Wolsink, werkt op die manier mee aan zeer duistere praktijken waar PvdA minister Asscher zo kwaad van wordt! Iedere gooit zijn of haar probleem over de schutting van een ander en niemand kijkt er meer naar om. Nederland, een land dat in de top tien van rijkste landen op de wereld staat, laat de mensen die zorg nodig hebben om langer thuis te kunnen wonen op die manier stikken.

Wat betekent dit voor de cliënten van Zorg Plus? Geen vervang bij ziekte en de eerste twee weken vakantie geen vervangende hulp.

Aan de dames is gevraagd om met de cliënt een hulpplan in te vullen waarin wordt overlegd of de cliënt extra uren in wil kopen middels de HHT regeling € ­­8.50 per uur. Is een taak van uitzendbureau of dienstverlening de nieuwe firma van de gemeente. Niet van de thuiszorg.

De gemeente wil ‘hulpmiddelen’ inzetten zodat minder uren hulp nodig zijn. Wat die hulpmiddelen zijn is nog niet bekend. Dat zou toch ook een mooie vraag zijn geweest voor de raad!

Mogelijk kunnen cliënten alleen kiezen voor € 8.50 HHT hulp omdat deze uren niet gemeld worden bij CAK. De huishoudelijke hulp toelage is een bijdrage van het rijk om het zwart werken tegen te gaan. Mensen kunnen een hulp inhuren die een dienstverband heeft en houdt bij een bedrijf. Met dienstverband zullen ze ook wel die kleine korte contractjes bedoelen. Vaste aanstelling wordt vermeden door een ander bedrijf op te richten! De gemeente betaalt de rest bij volgens de Zorgplus info.

Wat ons is opgevallen dat Montferland haar sociale gezicht mist. In de Raad zitten mensen die wel gaan voor cultuur en gebouwen, maar de zorg en bijstand daar willen ze niets over horen.

Montferland waar is uw sociale gezicht gebleven?

 

Reactie toevoegen

U bent hier