h

Ik kom niet meer rond. Wat nu?

13 mei 2015

Ik kom niet meer rond. Wat nu?

Foto: SP

Via onze hulpdienst bereiken ons steeds vaker berichten van inwoners van de gemeenten Aalten, Montferland en Oude IJsselstreek die financieel niet meer rond kunnen komen. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) signaleert al een aantal jaren dat armoede in Nederland een steeds groter probleem wordt. Steeds meer mensen kunnen hun dagelijkse levensbehoeften niet meer zelf betalen. 

Dit heeft meerdere oorzaken. Door de aanhoudende crisis komen steeds meer mensen in een uitkeringssituatie terecht. Maar ook werkenden, zoals kleine, zelfstandige ondernemers, kunnen de eindjes steeds vaker niet meer aan elkaar knopen.

De meeste mensen die dit overkomt, schamen zich voor hun situatie. Het gevoel hebben dat men heeft gefaald, omdat men niet meef zelf kan betalen wat betaald moet worden. Het gevolg hiervan is dat het probleem alleen maar groter wordt. 

Maar niemand hoeft zich te schamen, omdat hij of zij niet meer rond kan komen. Want het is geen kwade opzet, maar het overkomt je. Niemand met deze problemen vraagt daar zelf om. Maar slechts weinig mensen weten dat hun gemeente hen kan helpen met hun problemen.

Iedere gemeente in Nederland heeft budget voor armoedebestrijding. Dat wil niet zeggen dat gemeenten zomaar je schulden kunnen oplossen, maar de gemeente kan je daarbij wel helpen. Daar heeft de gemeente gespecialiseerde ambtenaren voor in dienst. Deze ambtenaren kunnen je in iedere specifieke situatie leiden naar de juiste hulpverlener. 

Als de nood nog niet zo heel hoog is kan bijvoorbeeld een schuldhulpmaatje hulp bieden. Je administratie op orde brengen en samen met jou met eventuele schuldeisers betalingsregelingen afspreken, die je ook daadwerkelijk kunt nakomen.

Het eerste contact met uw gemeente is het moeilijkst. Je moet je probleem, waar je je eigenlijk voor schaamt, op tafel leggen. In Nederland leeft echter bijna 10% van de huishoudens op of onder de armoedegrens. In een gemeente als Oude IJsselstreek zijn dat dus ongeveer 4000 personen. Je bent dus echt niet de enige. Vraag die hulp in bij je gemeente. Zo vroeg mogelijk. Er staat niemand die met een beschuldigende vinger naar jou wijst. 

Waar vind ik die hulp?

In de gemeente Oude IJsselstreek via een aanspreekpunt van het hulpportaal. Deze vind je op: https://hulp.oude-ijsselstreek.nl/aanspreekpunt of via 0315-292292 vragen naar het aanspreekpunt voor financiële problemen. De aanspreekpunten zijn mensen die geschoold zijn voor dit werk. Dus niet zomaar een ambtenaar, maar een professional.

In Montferland: sociaalteam.montferland.info of bellen naar 0316-291374 (tussen 8.30 - 17.00 uur)

In Aalten: Met al uw vragen over werk en inkomen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente via telefoonnummer (0543) 49 33 33. Mailen kan ook: gemeente@aalten.nl.

Mocht je er met je gemeente niet uitkomen, kun je altijd met onze eigen hulpdienst  contact opnemen:

Onze dienstverlening is gratis. Ook als u geen lid van de SP bent. Aarzel niet als u denkt een helpende hand nodig te hebben. Uw verhaal wordt door ons vertrouwelijk behandeld.

De SP Hulpdienst heeft tel.nr. 06 30 78 32 13. Als er niemand van de hulpdiemst aanwezig is, kunt u de voicemail inspreken, we bellen u dan z.s.m. terug.

U kunt ook mailen met:
hulpdienstoudeijsselstreek@sp.nl, of vul het formulier op de contactpagina in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

 

Reactie toevoegen

U bent hier