h

SP stelt schriftelijke vragen over ISWI

22 april 2015

SP stelt schriftelijke vragen over ISWI

Foto: Iswi / Iswi

Naar aanleiding van een aantal krantenartikelen in De Gelderlander van 17 april jongstleden, stelt de fractie van SP Oude IJsselstreek schriftelijke vragen aan het College van B&W over de werkervaringsplaatsen van het ISWI in Ulft en Dinxperlo.

Geacht College,

Naar aanleiding van een aantal artikelen in De Gelderlander van 17 april jongstleden heeft de SP-fractie een aantal vragen.

1.Zijn er in de werkervaringsplaatsen van het ISWI inwoners van gemeente Oude IJsselstreek werkzaam?
2.Zo ja, om hoeveel inwoners gaat het hier?
3.Zo ja, voor hoeveel uur per week zijn deze mensen daar werkzaam?
4.Zo ja, voor welke termijn worden deze mensen daar te werk gesteld?
5.Houdt de gemeente Oude IJsselstreek op enige wijze toezicht op de werkzaamheden en arbeidsomstandigheden in de werkervaringsplaatsen van het ISWI en worden de arbeidsomstandigheden getoetst aan Arbo-wetgeving?
6.De SP heeft als landelijk standpunt dat werken in ons land beloond dient te worden met een eerlijk salaris; minimaal het wettelijk minimum loon en geen bestaande, betaalde arbeid mag verdringen. Deelt u 7.deze mening? 
Bent u bereid na te gaan of de werkzaamheden die in het kader van de werkervaringsplaatsen in Ulft en Dinxperlo worden uitgevoerd, passend zijn binnen de omschrijving van de wet en de antwoorden op Kamervragen, van minister Asscher d.d. 28 oktober 2013, waar het gaat om het onderscheid tussen een arbeidsplaats die valt onder de verplichting van loonbetaling en afdracht loonbelasting en sociale lasten èn een stageplaats?

Wij gaan er van uit dat u deze schriftelijke vragen op adequate wijze en binnen de gestelde termijn van 30 dagen aan ons zult beantwoorden.

De fractie van SP Oude IJsselstreek,

Voor deze, 

H.J.M. Peters, fractievoorzitter. 

Reacties

Hallo,

Ik heb bij het Iswi gewerkt. Dit zijn geen leer/werkervaringsplekken. Je bent 95% van de tijd bezig met producten stikkeren en voor zien van barcodes. De leiding van het ISWI functioneert vaak op een zeer autoritaire manier. Ze hebben totaal geen mensenkennis en communitatieve vaardigheden. De mensen worden vaak autoritair benaderd en als ze dan hier over klagen.
Ik heb dat zelf meerdere malen mee gemaakt. Veel mensen durven daar niets op te zeggen.
Dat speelt zich af in ISWI ULft. Er waren mensen die zelf werkervaringsplekken hadden gevonden voor 2 dagen maar dat mocht niet. Er was een man die zijn boerenbedrijf is kwijt geraakt en en aanvulling kreeg van € 75. Voor die € 75 moest hij 24 uur werken bij het ISWI als tegenprestatie.
Als mensen bij het ISWI moeten werken dan zouden ze ook recht moeten hebben op een minium loon en niet bijstandsuitkering!!!!!!!! Hoe kan dat?
Hoe is het beleid eigenlijk? Ik ken jongeren die nog nooit gewerkt hebben (8 a 9 jaar) en die komen er nooit. anderen zijn net werkloos en die worden verplicht.
Mensen die een grote mond hebben en regelmatif niet komen daar wordt niets van gezegd.

Ik ben gaarne bereid om een uit te leggen wat daar allemaal MIS gaat. Verder is het zo dat mensen van de Wedeo daar hetzelfde werk verrichten en door ISWI personeel geschoffeerd worden.
Vaak zijn het kwetsbare mensen die geen weerwoord hebben.

Het stuk in de krant van de Hr. Ditters klopt precies. Zo gaat het ook toe op de ISWI Ulft.

Reactie toevoegen

U bent hier