h

SP maakt geen keuzes in de zorg.

10 april 2015

SP maakt geen keuzes in de zorg.

Foto: Heini Peters / SP Oude IJsselstreek

In een bomvolle DRU-conferentiezaal vond op 9 april de raadsrotonde over de prioritering in het Sociale Domein plaats. De publieke tribune zat vol met mensen die vanuit hun werk, maar ook als vrijwilliger met de zorg te maken hebben.

"Wat moet, dat moet," zo begon Heini Peters zijn betoog en stelde dat voor de SP het leidende principe is dat mensen, die zorg nodig hebben, ook zorg krijgen. 

Sinds 1 januari van dit jaar zijn een groot aantal zorgtaken van rijk en provincie overgeheveld naar de gemeenten. Met als argumentatie dat zorg dicht bij de mensen beter uitgevoerd kan worden dan wanneer zorg op afstand staat. De SP is het met die stelling eens. Zorg zo dicht mogelijk bij de mens, dat is ook waar wij voor staan. Echter, de regering heeft bij dit zg. zorgtransities ook meteen een forse bezuinigingsopdracht meegegeven. Bezuinigingen die oplopen van 25 tot 40% korting op de gelden, die het rijk en de provincie hiervoor ter beschikking stonden. 

De SP-fractie pleit er voor om, wanneer in de loop van dit jaar blijkt dat de budgetten voor het Sociaal Domein niet toereikend blijken te zijn, hiervoor de Algemene Reserves aan te spreken. Uiteraard past de SP op de schatkist. En ook de SP is er van overtuigd dat voorkomen beter dan genezen is. Dat preventie op den duur een enorme kostenbesparing op kan leveren. Maar dat is geen kwestie van vandaag op morgen. Dat is een kwestie van lange adem. En die lange adem zou zomaar een jaar of meer kunnen duren. 

Onze fractie vindt het niet te verkopen om halverwege dit jaar tegen mensen die zorg nodig hebben te zeggen: "Sorry, maar u krijgt minder, of helemaal geen zorg, want het budget is op." In het derleden werden in Oude IJsselstreek ook miljoenen uit de Algemene Reserves aan onderhoud van wegen en andere zaken besteed. Dan moeten we dat nu ook kunnen wannee de zorgbudgetten ontoereikend blijken te zijn.

Gelukkig zijn er meer politieke partijen in Oude IJsselstreek die de zorg, net als wij, een warm hart toedragen. Wij zien de toekomst dan ook met redelijk vertrouwen tegemoet. Maar houden zeker vinger aan de pols en houden u op de hoogte.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier