h

"Ik heb gevochten om weer te mogen werken".

19 april 2015

"Ik heb gevochten om weer te mogen werken".

Foto: Peter de Vos

Ongeveer 150 werknemers van Wedeo in Doetinchem hebben maandag 13 april samen met de FNV actie gevoerd voor een nieuwe goede CAO. De werknemers zijn boos omdat de gemeenten vertegenwoordigd in de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) hebben besloten dat er geen loonsverhoging komt, ook niet in de toekomst.

Foto: Harold Wilke

Omdat ze niet buiten mochten demonstreren hebben ze binnen een haag gevormd waar het bestuur doorheen moest lopen.  Ze vroegen de wethouders van de gemeenten Oude IJsselstreek; Peter van der Wardt, Montferland; Ingrid Wolsing en Doetinchem; Frans Langeveld  om een petitie te ondertekenen om bij de VNG een goede CAO af te dwingen. Het bestuur tekenden de petitie niet, omdat de VNG volgens het drietal niet gaat over de hoogte van het loon.

Foto: Peter de Vos

Wel schrijven ze een brief naar het kabinet met de vraag om ervoor te zorgen dat de werknemers een fatsoenlijke CAO krijgen. Die toezegging deed Peter van de Wardt, wethouder Oude IJsselstreek.

Foto: Harold Wilke

Het is van groot belang dat er een nieuwe goede CAO komt. Met de nieuwe participatiewet zijn er onzekere tijden gekomen voor de huidige SW’ers en zeker ook voor de nieuwe werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De belangrijkste eisen van de actievoerders zijn behoud van passend werk en een fatsoenlijke loonsverhoging. Dat is echt niet teveel gevraagd! Maar de budgetten uit Den Haag zijn te laag en worden steeds lager. Hans Boerwinkel, fractievoorzitter van de SP Doetinchem heeft wethouder Langeveld gevraagd om niet alleen een brief vanuit het bestuur van Wedeo naar Den Haag te sturen, maar ook een brief vanuit de gemeente naar de VNG. De VNG is tenslotte een machtsfactor van belang en kan als vertegenwoordiger van de gemeenten zware druk uitoefenen op Den Haag om extra geld uit te trekken, zodat een fatsoenlijke CAO mogelijk is.

Foto: Harold Wilke

Daarnaast is er woede onder de werknemers omdat de VNG in een brief niet over werknemers spreekt maar over 'deelnemers aan een voorziening'. "Dat riekt naar discriminatie", volgens Peter Lempens, bestuurder van de FNV.

Foto: Harold Wilke

Bianca Wilke-Besselink, de lokale actievoerder: "Tot 1997 werkte ik voor Wedeo en werd ik ziek. In 2012 kon ik eindelijk weer aan het werk bij Wedeo. In al die tijd is het loon niet gestegen. En wat erger is: ik heb gevochten om weer te mogen werken en nu ben ik 'deelnemer'. Schandalig”!

Foto: Peter de Vos

Reactie toevoegen

U bent hier