h

SP-betoog debat 23 februari geheimhouding Rapport Verstand

14 maart 2015

SP-betoog debat 23 februari geheimhouding Rapport Verstand

In het najaar van 2014 gaven we als voltallige raad mevrouw Annelies Verstand de opdracht een analyse te maken van de sterkten en zwakten in het functioneren van de gemeente Oude IJsselstreek sinds de vorming van onze gemeente in 2005 en mede aan de hand daarvan een advies te geven, hoe te komen tot goede werkverhoudingen tussen de raadsfracties en een gemeentebestuur dat op een breed draagvlak onder de burgers kan rekenen.

Op 26 januari presenteerde mevrouw Verstand haar rapport aan het presidium. De zes fractievoorzitters wilden samen optrekken in het proces hoe we omgaan met de bevindingen en aanbevelingen in het rapport. Daarbij hebben we unaniem aangegeven, voorlopig, het rapport als vertrouwelijk te beschouwen. Voor ons als SP fractie uitdrukkelijk VOORLOPIG.

De gemeenteraad heeft als gekozen volksvertegenwoordiging de opdracht aan mevrouw Verstand gegeven. Als SP-fractie staan wij open en transparante politiek voor. Daar hebben we jarenlang buiten de raad voor geknokt en nu binnen de raad willen we daar op constructieve wijze onze bijdrage aan leveren. Bij open en transparante politiek hoort ons inziens ook dat dit rapport op zeer korte termijn openbaar wordt. We hebben er, gezien het constructieve fractievoorzittersoverleg, alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken om in de toekomst in alle openheid verder te gaan. Dit gevoel heerst volgens ons bij het overgrote deel van de raad.    

We hebben tevens met de zes fractievoorzitters uitgesproken zorgvuldig met de inhoud van het rapport om te gaan en dit op advies van mevrouw Verstand in beslotenheid onder leiding van een onafhankelijk voorzitter met de raad te bespreken. De SP is een partij van "afspraak is afspraak." En ook aan deze afspraak willen we ons houden. We realiseren ons daarbij terdege dat onze inwoners zo snel mogelijk openheid willen. Liever gisteren dan vandaag. Om aan het advies van mevrouw Verstand te voldoen en haar aanbevelingen in beslotenheid onder leiding van een onafhankelijk voorzitter te bespreken, zal de informele vertrouwelijkheid die nu op dit rapport ligt, tot en met de besloten raadsbijeenkomst op 5 of 6 maart gewaarborgd moeten worden. De fractie van de SP heeft er het volste vertrouwen in dat deze informele vertrouwelijkheid, net als de afgelopen weken, niet geschaad wordt. Wij zullen om deze reden en om juridische redenen, die ik in het besloten deel van deze vergadering nader zal toelichten, niet voor geheimhouding stemmen. Na de besloten raadsbijeenkomst in maart kunnen we dan met open vizier dit rapport INTEGRAAL, met voor iedere partij haar eigen bevindingen er bij toegevoegd, aan onze inwoners en de pers presenteren.

Alle inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek hebben het recht om volledig geïnformeerd te worden over de bevindingen van dit rapport, Als partijen moeite hebben met bepaalde conclusies kunnen zij dit aangeven. Dit laat onverlet dat het hele rapport voor iedereen ter inzage moet worden gegeven. Optimale democratie betekent voor de SP ook optimale transparantie. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier