h

Rapport Verstand en hoe verder?

20 februari 2015

Rapport Verstand en hoe verder?

In het najaar van 2014 gaven we als voltallige raad mevrouw Annelies Verstand de opdracht een analyse te maken van de sterkten en zwakten in het functioneren van de gemeente Oude IJsselstreek sinds de vorming van onze gemeente in 2005.

Tevens gaven we haar de opdracht om mede aan de hand daarvan een advies te geven, hoe te komen tot goede werkverhoudingen tussen de raadsfracties en een gemeentebestuur dat op een breed draagvlak onder de burgers kan rekenen.

Na ruim 50 gesprekken te hebben gevoerd ligt er nu een rapport waarin een weergave van die gesprekken en een advies van mw. Verstand. 

SP Oude IJsselstreek is voor open en transparante politiek en wij zijn dan ook groot voorstander van zo snel mogelijke, volledige openbaarmaking van dit rapport. Hierbij willen we wel zorgvuldig te werk gaan en eerst als raad, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, het rapport in een besloten vergadering bespreken, waarna we het rapport volledig aan de bevolking willen presenteren.

Inmiddels hebben de gezamenlijke fractievoorzitters een onafhankelijk voorzitter bereid gevonden, deze bijeenkomst te leiden. 

Heini Peters

Fractievoorzitter SP Oude IJsselstreek

Reacties

Het is toch te gek voor woorden. Julie hebben nu allemaal dezelfde statement op de sites staan. Had ik van jullie niet verwacht.
Gewoon even voor alle openheid.
Elk weldenkend mens en bestuurder had bij het aanstellen van mevrouw Verstand toch kunnen bedenken dat er zeer kritische zaken benoemd zouden worden.
Bij het aanstellen had met al moeten bedenken hoe je met de informatie omgaat om er vooral voor te zorgen dat de "burger" niet het gevoelvol krijgen dat er weer wat achter gesloten deuren bekonkeld wordt (los van het feit of het zo is).
Mijn advies: zorg ervoor dat je de wijze waarop vooraf vastlegde, ongeacht de inhoud. Het kwaad is nu al weer geschiedt en weer gezichtsverlies voor de politiek. Verder vind ik het vreemd dat ik, ook gesproken hebbende met mevrouw Verstand in het kader van het onderzoek, geen informatie heb over de conclusies van mevrouw Verstand. Ik zou toch recht moeten hebben om haar verslag als direct betrokkene in te mogen zien.
Ik wil overigens in een gesprek mijn ideeën toelichtten. Vriendelijke groet
Geert Teunissen

Beste Geert,

Wij zijn voor volledige openhied van het Rapport Verstand. Mevrouw Verstand heeft als samenvattend advies in haar rapport aangegeven dat ze het verstandig acht dat de raad haar rapport eerst in beslotenheid, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, bespreekt. Er staan voor ons geen geheimen in het rapport, die indruk willen we met de voorlopige vertrouwelijkheid van het rapport dan ook absoluut niet wekken, hoewel we ons beseffen dat die indruk terdege bestaat in de samenleving. Inmiddels is een politiek deskundige gespreksleider bereid gevonden, om de besloten raadsbijeenkomst te leiden. De 6 fractievoorzitters gaan deze week met hem in gesprek om de definitieve datum voor de besloten raadsbijeenkomst te plannen. Dezeczal in ieder geval niet later dan in de eerste week van maart gehouden worden, waarna, wat ons betreft, het rapport volledig openbaar gemaakt wordt. Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Heini Peters, fractievoorzitter.

Kan iemand me duidelijk maken wat het nut is van het eerst vertrouwelijk bespreken en dan pas publiceren? Eerst publiceren, dan heeft het niet de geur van achterkamertjespolitiek. Daarna kun je het al of niet vertrouwelijk bespreken met wie dan ook.

De reden dat dit eerst in vertrouwelijkheid besproken wordt, is omdat dit het samenvattende advies van mevrouw Verstand is. Dit advies wordt opgevolgd. Nogmaals: dit rapport bevat voor ons geen geheimen, maar voor de SP geldt ook dat we gemaakte afspraken nakomen. Naar alle waarschijnlijkheid is de besloten bijeenkomst vrijdagavond 6 maart. De meerderheid van de raad heeft gisteravond uitgesproken dat daarna het rapport volledig openbaar mag.

Ik ben van mening dat mevrouw Verstand het wezen van de democratie niet respecteert, ondanks dat zij pretendeert een echte democraat te zijn. Haar advies is niet op een weegschaal gelegd maar blindelings opgevolgd, zo begrijp ik. Ik mis hier duidelijk het nemen van eigen verantwoordelijk door de raad. Een advies hoeft niet te worden opgevolgd. De burger is op zij gezet. Zij hebben recht om te weten hoe de raadsbesprekingen verlopen.

Reactie toevoegen

U bent hier