h

Montferland, de eerste Gelderse gemeente voor de rechter.

27 februari 2015

Montferland, de eerste Gelderse gemeente voor de rechter.

Foto: Desirée Egberts

Montferland, de eerste Gelderse gemeente voor de rechter.

 

Sinds 1 januari zitten mevr. Roes en dhr. Kruunenberg zonder hulp. Aangezien het nog maanden kan duren voordat hun bezwaarprocedure is afgelopen, spanden de twee inwoners uit Montferland een kort geding aan tegen de gemeente. Dit om ervoor te zorgen dat ze in ieder geval tot het einde van de bezwaarprocedures hulp kunnen krijgen. De twee zijn het niet eens met de aanpak van de gemeente en willen dat de rechter er naar kijkt en uitspraak doet.

Dinsdag 24 februari was het zover…….naar de voorzieningenrechter. Gemeente Montferland wil dat de kinderen, ik dus in dit geval, de hulp gaan overnemen of gaan regelen op de particuliere markt. Ze vinden dat de mensen de eerste drie uur hulp zelf moeten betalen. Want net als een maaltijdvoorziening is drie uur poetsen, zoals de peperdure landsadvocaat ingehuurd door Montferland dat benoemd voor de rechter, algemeen gebruikelijk. En daar zit het probleem. Wie komt nog voor hulp in aanmerking en hoe wordt dat getoetst? De rechter vroeg herhaaldelijk: Hoe kan het dat in het beleidsplan van de gemeente staat dat hulp in de huishouding een maatwerkvoorziening is die individueel getoetst wordt als het als 'algemeen gebruikelijke' voorziening gezien wordt. Gemeente Montferland kon niet uitleggen wat de link met de individuele hulp aan mensen die dat nodig hebben is.

Aan het begin van de zitting gaf de gemeente meteen aan de noodzaak van het kort geding niet in te zien. “Omdat er genoeg hulp te krijgen is op de particuliere markt”, aldus de advocaat. Maar de rechter besloot met overtuiging dat het wel om een zaak van spoedeisend belang gaat.

“Wij moeten 30% bezuinigen op de huishoudelijke hulp en wij willen het geld besteden aan diegenen die dit het hardst nodig hebben”, zegt Jan Wiggers, woordvoerder van de gemeente Montferland.

“Het rijk geeft minder geld aan de gemeentes, maar dit geld bestemd voor de huishoudelijke hulp moet uitgegeven worden aan huishoudelijke hulp. Gemeente kan niet gaan sparen voor andere zaken uit het sociale domein. Veel mensen hebben drie uur of minder hulp en moeten zelf betalen. Gemeente houdt geld over op deze manier. Kan nooit de bedoeling zijn.  Dat is een, en ten tweede de vraag:  hoe bepaal je dat iemand een schrijnend geval is en dus dan hulp krijgt?”, aldus Annemiek Kamphuis.

Volgens de gemeente bestaat de individuele toets eruit dat er wordt gekeken of er schrijnende gevallen zijn en of dat iemand het niet kan betalen. Maar de inwoners vinden dat in hun geval de individuele toets niet goed is toegepast. Kevin Wevers is de jurist die ze bijstaat: ”Er is bij de toekenning van hulp een half uur hulp afgehaald, terwijl het om een progressieve aandoening gaat. Die situatie wordt slechter in plaats van beter.”

Sinds de uitspraak van een Groningse rechter in Dunadiel is duidelijk geworden dat de hulp zou door moeten lopen tot er gedegen onderzoek is gedaan door middel van een keukentafelgesprek. Sindsdien zijn veel gemeenten als een speer aan de slag gegaan om alsnog keukentafelgesprekken te gaan voeren. Zo ook Montferland.

Dhr.Kruunenberg heeft overigens nog nooit iemand van de gemeente Montferland gezien. ’'Ik ben één keer opgebeld om te zeggen dat de huishoudelijke hulp per 1januari vervalt. Er is nooit een keukentafelgesprek geweest.” En hij is niet de enige. In eerste instantie kreeg mevr. Roes per brief te horen dat haar hulp zou stoppen. Maar na aandringen kreeg ze uiteindelijk toch voor elkaar dat er een keukentafelgesprek kwam.

“Dat gesprek was gewoon een wassen neus. Ze erkennen dat mijn moeder hulp nodig heeft en ze erkennen dat er in haar omgeving niemand is die haar kan helpen, maar toch wordt beslist dat ze de hulp niet vergoed krijgt.”

De rechter doet uitspraak op maandag 9 maart om 15.00 en 15.30. Het is een openbare zitting. 

Reactie toevoegen

U bent hier