h

Montferland slaat door!

21 oktober 2014

Montferland slaat door!

Zaterdag 04 oktober viel bij 220 hulpbehoevenden een brief van gemeente Montferland op de deurmat met de mededeling dat de voorziening “Hulp bij het huishouden” per 01 januari 2015 stopt. Omdat per 01 jan 2015 de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning ingaat, is de gemeente Montferland van mening dat ze niet meer de plicht hebben te zorgen voor “Hulp bij het huishouden”.

De gemeenteraad heeft onlangs het beleidsplan Wmo 2014 – 2016 vastgesteld. Daarin staat vermeld dat de gemeente de voorziening in principe niet meer regelt en betaalt. Dit betekent dat het de verantwoordelijkheid is van de hulpbehoevenden zelf, om de woning schoon te houden. Mensen in rolstoelen, mensen met reuma, mensen die net geopereerd zijn.

De regering wil dat mensen langer thuis blijven wonen en gemeente Montferland schaft de thuiszorg af. De thuiszorg medewerkers, die naast de huishoudelijke ondersteuning tevens een signaleringsfunctie hebben, zorgen er voor dat de mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Het is vreemd dat de gemeente de thuiszorg voor de 220 inwoners stop zet. Dit is een niet doordachte bezuinigingsmaatregel. Deze maatregel zal uiteindelijk meer kosten dan opleveren. Denk hierbij aan vervuiling, ondervoeding, uitdroging, vereenzaming, depressies ect. Het is onlogisch, zelfs asociaal dat de gemeente Montferland dit wil doorvoeren.

In de brief aan de inwoners staat dat als u van mening bent dat u na 01 jan 15 nog hulp nodig heeft, u in gesprek kunt gaan met de zorgaanbieder waar uw huidige hulp werkzaam is. Naast het feit dat mensen zelf financieel verantwoordelijk worden voor “Hulp bij het huishouden”, wordt het sociale netwerk een verplichting opgelegd. Gemeente Montferland verstaat onder sociaal netwerk de eigen kinderen. Van de kinderen wordt verwacht dat zij de ouders helpen bij het schoonhouden van de woning of bij het inschakelen en financieren van thuiszorg. Naast de hulp met boodschappen, naast de bezoekjes brengen aan artsen, naast geregeld langs rijden om te kijken of alles nog goed is, naast de administratie die kinderen met liefde doen wordt nu verwacht dat ze het huis gaan schoonhouden. Verplicht mantelzorger is dit dus. De gemeente Montferland lijkt zich niet bewust van het feit dat de kinderen misschien een baan hebben om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. En misschien ook een eigen gezin. In de spaarzame vrij tijd verenigingsleven?

In de brief staat tevens dat als het sociaal netwerk en inkomen niet toereikend zijn de inwoners contact op mogen nemen met de sociale dienst van de gemeente. Een beroep op de bijzondere bijstand komt dan volgens de nieuwe richtlijnen van de gemeente aan de orde. Maar de Wmo is geen bijstandsvoorziening. De Inwoners boven de bijstandsnorm hebben recht op een maatwerkvoorziening als ze niet zelfredzaam zijn, daar is de eigenbijdrage in de huidige vorm een voorbeeld van. De eigenbijdrage wordt berekend naar inkomen.

Een 83-jarige moeder die plotseling geen hulp meer krijgt en geen sociaal netwerk heeft die dit voor haar kan opvangen, dacht ik ga even naar de gemeente om het probleem uit te leggen. De dochter nam een snipperdag op en vertrok samen met haar moeder naar de gemeente. Al heel snel merkten ze dat dit tevergeefs was. De medewerkster van het zorgloket vertelde zenuwachtig dat er 6 weken lang geen bezwaar gemaakt kon worden. 6 weken lang moet mevr. zoeken naar hulp in eigen netwerk. 6 weken lang kan ze mensen opbellen en bedelen of ze haar wil helpen. 6 weken lang in onzekerheid zitten wat gaat er gebeuren. Hoe ga ik dat redden? Op de vraag waar ze naar toe konden met deze vreemde situatie wist de medewerkster van het zorgloket geen antwoord. Er is geen mogelijkheid tot bezwaar. Fijn dat de gemeente Montferland de burgers zo goed informeert!

Drie dagen later viel er een nieuwe brief op de deurmat bij de 83 jarige moeder. Van de gemeente Montferland. Enquête informele zorg. Een lijst met 9 pagina’s om in te vullen om te kijken wat u als mantelzorger, vrijwilliger kunt doen. Als het niet zo triest was, zou je het bijna hilarisch kunnen noemen.

Een gemeente die denkt op deze manier te kunnen bezuinigen, blijkt later fout te handelen. De gemeente kan niet zomaar de thuiszorg afschaffen. In de nieuwe Wmo staat dat gemeentes geen compensatieplicht meer hebben maar wel maatwerk moeten leveren. Zelfredzaamheid in dit kader betekent dat je vanuit eigen kracht je huishouden op orde kunt houden. Kun je dat niet dan ben je niet zelfredzaam. Mensen die zichzelf niet kunnen redden kunnen een beroep doen op de Wmo!

Omdat de gemeente Montferland verzuimt om haar inwoners naar behoren, volledig en eerlijk te informeren, wil de SP OIJS met de SP Montferland een informatie avond organiseren voor de mensen die geen hulp meer mogen ontvangen.

Reactie toevoegen

U bent hier