h

Meldpunt klachten leerlingenvervoer

22 april 2014

Meldpunt klachten leerlingenvervoer

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Als ouder of verzorger bent u verantwoordelijk dat uw kind dagelijks op school komt. In veel gevallen is dat geen probleem. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voor sommige kinderen is dat niet het geval.                  

Aanbesteding leerlingenvervoer biedt nieuwe kansen kopt de gemeente Oude IJsselstreek op de site als je info opvraagt over leerlingenvervoer.

De gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst hebben het Programma van Eisen en het Bestek vastgesteld om de gezamenlijke aanbesteding te kunnen starten voor het leerlingenvervoer 2013-2016. De aanbesteding is opgedeeld in zeven percelen waarbij per perceel één aanbieder geselecteerd wordt. Per perceel wordt de opdracht gegund op basis van het gunningcriterium ‘laagste prijs'. De overeenkomst wordt per perceel aangegaan voor een periode van drie schooljaren, met de mogelijkheid tot verlenging.

Tevens is er in het Bestek aandacht besteed aan duurzaamheid en social return on investment. De gemeenten streven ernaar om het gebruik van schone en duurzame transportbrandstoffen te stimuleren. Daarnaast hechten de gemeenten veel waarde aan social return. Dit houdt in dat de opdrachtnemers verplicht worden om een deel van de aanneemsom te besteden aan lonen voor werkzoekenden uit de gemeenten.

Veel kinderen met een vorm van autisme maken gebruik van leerlingenvervoer. Dan is een “vaste” chauffeur en kennis van de doelgroep erg belangrijk. Geregeld wordt het vervoer omgegooid, chauffeurs nemen ontslag omdat ze niet meer voor het bedrijf willen werken. Ouders krijgen pas de middag van te voren bericht dat hun kind de volgende dag een andere chauffeur krijgt.  Er wordt geen rekening gehouden met de doelgroep. Als de bus maar vol zit.

Om een beter beeld te kunnen vormen wat er speelt, vragen wij U van deze mogelijkheid gebruik te maken door  klachten/ opmerkingen over het vervoer te melden. Wij kunnen dan met de gemeenten in overleg  om zo betere kwaliteit van het vervoer af te dwingen voor de kwetsbare groep die gebruik maakt van deze voorziening. Klik hier om naar het enquêteformulier te gaan.

Reacties

Dit soort praktijken roepen gemeenten over zichzelf, en jammer genoeg, over de rug van leerlingen en ouders af. Zo lang er eigenlijk alleen maar gekeken wordt naar de prijs, weinig controle is op hetgeen geëist wordt in het bestek zal dat ook niet veranderen. Door voorwaarden voor social return op te nemen in een aanbesteding leerlingen vervoer ben je wellicht sociaal bezig... alleen hoe sociaal is het om opgeleide chauffeurs, die ervaring met deze speciale leerlingen hebben op straat te zetten omdat werkgevers min of meer verplicht worden mensen met een rugzakje aan te nemen, Grote kans dat er bij deze aanbesteding geoffreerd is op een prijs per leerling, i.p.v. prijs per route. Waardoor de enige mogelijkheid om het vervoer rendabel te krijgen het zo vol mogelijk houden van zo weinig mogelijk busjes is. Dus op elke mutatie volgt een wijziging op de indeling van de routes.

Reactie toevoegen

U bent hier