h

Stem jij ook?

8 maart 2014

Stem jij ook?

ProDemos organiseert samen met MEE Nederland en Ieder(in) onder de noemer "Stem jij ook?" activiteiten voor mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk lerenden.

"Stem jij ook?" wil regionale organisaties stimuleren om zelf een lokale kiezersdag te organiseren voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Zo kunnen ze zich voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen.  Zo gelezen,zo gedaan.Lucy Glaap en Astrid ten Holder van MEE organiseerde donderdag 06 maart een avond in de Oude IJsselstreek voor mensen die een drempel over moeten om te kunnen stemmen.

Vertegenwoordigers van alle 6 partijen die in maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Natuurlijk was SP ook van de partij met lijsttrekker Jelle Berens en enkele zorgspecialisten van de SP, de nummer twee op de kieslijst Elja Versteeg en Annemiek Kamphuis.

Mevr. Glaap stelde voor om te starten met een voorstelrondje. Deelnemer was een 51 jarige meneer die jaren voor een uitzendbureau allerlei werk heeft verricht. Dit heeft hij altijd met veel plezier gedaan. Hij is 1,5 jaar werkloos. Deze meneer besefte goed dat het voor hem extra moeilijk wordt om een baan te vinden. Het werk dat hij altijd deed, is door automatisering helemaal verdwenen.De UWV werkt niet mee door hem te dwingen om te solliciteren op banen waar hij toch niet op uitgekozen wordt. Zelfs is hij geïntimideerd door deze instantie met de dreiging te korten op zijn uitkering. Je vraagt je af wat voor mensen er werken bij het UWV. Een andere meneer woont op een zorgboerderij waar hij zinvolle activiteiten  doet. Jammer vond hij het dat hij niet meer kan zwemmen.

Door middel van een film van een minuut werd uitgelegd wat een raad doet. Een raad is de baas van de gemeente. De griffier legde uit dat mensenkunnen stemmen op alle mensen die op de kieslijst staan. Hij gebruikte het voorbeeld dat als je het belangrijk vindt dat een vrouw meedoet je op een vrouw kunt stemmen. Met een kwinkslag naar de partij die geen vrouwen in de top 6 heeft staan. Vreemde zaak.

Aan de hand van vragen en stellingen kwam er een discussie op gang over verschillende onderwerpen. Het is een mooie zinvolle avond geweest. Jelle heeft de mensen duidelijk gemaakt dat de SP gaat voor een samenleving waaraan iedereen mee kan doen. De SP zet zich in voor de voorzieningen die de mensen nodig hebben om een gelijkwaardig en sociaal leven te leiden!

Reacties

Ik stem niet op de SP omdat het iedereen die zich jarenlang hebben ingezet voor de campagne '65 blijft 65' heeft verraden.

Beste Sonja, jammer dat je niet op de SP stemt. De SP heeft in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweedekamer van 2012 besloten de pensioenleeftijd van 65 jaar in enkele gevallen los te laten. Dit naar aanleiding van het sociaal akkoord tussen de sociale partners, waaronder de FNV, waarin de pensioenleeftijd werd verhoogd naar 67 jaar. Met dat akkoord vielen onze medestrijders weg en in je eentje win je deze strijd niet. Neemt niet weg dat dit een voor de SP pijnlijke beslissing was. 65 blijft 65 was toch een van onze grote speerpunten...

Beste Maurits. Toen dat bekend werd raakte de SP in de peilingen in 20 dagen 15 zetels kwijt (aldus de peilingwijzer van de NOS). Ten eerste moeten we niet vergeten dat de SP nergens heeft geschreven dat dat "een pijnlijke beslissing" zou zijn geweest. In tegendeel. Het was juist een goede beslissing, want het toonde aan dat de SP "verantwoording durfde te nemen". Ja, hallo, over de ruggen van al die vrijwilligers die zich jarenlang het vuur uit de sloffen hebben gelopen met folders, boekjes en kruillators. Ten tweede. Roemer kan wel zeggen dat hij een hekel heeft aan cynische politiek, maar potdorie, als er iets cynisch is, is het wel deze beslissing geweest. Die niet genomen is voor Nederland, niet voor mensen die straks nog twee jaar door moeten, of twee jaar langer in de bijstand cq dwangarbeid, nee, deze beslissing was puur voor de macht. Het partijbelang. Dát is pas cynisch Maurits.

Maar dat is nog niet eens alles, meer belangrijke standpunten werden het raam uit gegooid. Kijk, ik ben nog echt links, en ik meen dat als je ergens voor staat, dat je dan indien nodig daar ook voor moet vechten, en blijven vechten. Dat doet de SP niet, de SP calculeert, het gaat hen om de poppetjes in het pluche. Het noemt zichzelf niet eens meer socialistisch. Is dat niet cynisch?

Maar het kan nog veel cynischer. Roemer heeft aangegeven dat de SP "best" met de VVD kan regeren. Dat zei de voorman, die op een ander moment weer roeptoetert dat de VVD van de armen steelt om aan de rijken te geven. Snap je wat ik bedoel?

De SP moet van die gefrustreerde power trip af en weer echt ergens voor gaan staan, in plaats van het rondstrooien van oneliners, en zand in de ogen van de kiezers strooien.

Beste Sonja, je vertelt nu maar één deel van het verhaal. Zowel de leden, als Emile Roemer hebben duidelijk laten weten dat het een zeer moeilijk besluit was. Op het televisieverslag van het SP congres was duidelijk te zien dat er een stevige discussie over dit punt in ons programma werd gevoerd.

Ik merk dat je behoorlijk cynisch bent

. Weet niet hoe dat komt en wat jouw achtergrond is. Als je het niet eens bent met de standpunten van de SP dan moet je op zoek naar een partij waar je je wel thuisvoelt, of er zelf een oprichten. Dan hoef je je niet meer zo boos te maken over de SP...

Reactie toevoegen

U bent hier