h

10.000 mensen in actie voor banen en koopkracht

1 december 2013

10.000 mensen in actie voor banen en koopkracht

De manifestatie van de FNV voor meer koopkracht en echte banen bracht zaterdag in Utrecht ruim 10.000 mensen op de been. Schoonmakers, zorgwerkers, vrachtwagenchauffeurs, horecamensen, leerkrachten, en tientallen andere beroepsgroepen waren aanwezig om het begin van de campagne in te luiden. SP-Kamerleden Paul Ulenbelt, Sadet Karabulut, Nine Kooiman, Arnold Merkies, Jasper van Dijk en SP-leider Emile Roemer sloten zich bij de actie aan.

Ook honderden SP’ers uit afdelingen in het hele land waren aanwezig. Oude IJsselstreek nam met 10 leden deel aan deze campagne voor sociale strijd en solidariteit. De manifestatie begon met verschillende actievergaderingen en lezingen over sociale en economische onderwerpen. We verdeelden ons in tweetallen en vertrokken naar verschillende hallen. Vooral op de actievergadering van de Abvakabo (Strijd voor zorg) was het erg druk.

Daar kwamen we heel veel bekenden tegen.Minister Asscher dacht de mensen met een bezoek te kunnen vereren, maar spreken werd bijna onmogelijk. Tientallen mensen stonden met de rug naar hem toe en de hal trakteerde hem op een fluitconcert. Ton Heerts gaf een boodschap aan werkgevers. “We moeten een einde maken aan de doorgeslagen flexibilisering. We gaan flink inzetten op echte banen, zodat mensen meer koopkracht en daarmee meer zekerheid en vertrouwen krijgen. Een we eisen een fatsoenlijke loonsverhoging van 3 procent na al die jaren van matiging. Het is volstrekte lariekoek dat ze dat niet zouden kunnen betalen, er is bij veel bedrijven geld zat. Ze hebben geld op de plank liggen, maar weigeren te investeren in vernieuwing en hun mensen. Of ze denken alleen aan hun aandeelhouders. We zetten hierop in. Eerst in overleg. Maar als ze daar doof voor zijn, zijn we bereid actie te voeren.

Door de straten aan de buitenkant  van centrum Utrecht werd een kilometerslange protestmars gelopen. Een steelband liep mee die de mensen trakteerden op zwepende muziek. Een geslaagde dag!

                                                                                                

Reactie toevoegen

U bent hier