h

Rondleiding mestvergistingsinstallatie in Beltrum

14 november 2013

Rondleiding mestvergistingsinstallatie in Beltrum

 

Onderwerp: verdieping voor aanstaande mestvergistingsinstallatie te Varsseveld.

 

Woensdag 09-10-2013 om 14.00  werden we, Gerard Hubers en Fred Gertsen, welkom geheten door Jan Groot Zevert in Beltrum.

Onder het genot van een bakkie koffie op het kantoor van de vergistingsinstallatie, gelegen op de locatie voormalige vuilstortplaats in Beltrum, kregen we uitleg over het processchema.

 

Vergisting

Sinds 2004 is Groot Zevert een nieuwe bedrijfstak begonnen. Dit is Groot Zevert Vergisting B. V.

De vergistingsinstallatie bestaat uit drie ronde dichte silo's, met elk een inhoud van 800 m3.

Verder staat er een navergister met een capaciteit van 3000 m3 en een reservetank met dezelfde inhoud. Een installatie als deze die per jaar maximaal 36.000 ton mest zal verwerken, levert in de meest optimale omstandigheden 3.300.000 kwh elektriciteit op. Dit betekent een capaciteit voor ruim 1000 huishoudens.

 

Aan- en afvoer

De vergistingsinstallatie staat op de voormalige vuilstortplaats in Beltrum.

Deze locatie ligt in een gebied waar zich relatief veel mest onder de veehouders bevindt, waardoor het uitermate geschikt is voor mestvergisting. Drijfmest wordt opgehaald bij de veehouder en getransporteerd naar een akkerbouwer. Nu echter met het verschil dat er een tussenstap plaatsvindt.

De mest gaat niet rechtstreeks van de ene naar de andere agrariër, maar komt eerst in de vergister terecht.

 

Biogas

Voordat de stroom geleverd kan worden, vindt er een heel proces plaats. Hierbij verblijft de mest minimaal dertig dagen in een vergister, voordat het naar een akkerbouwer of veehouder vervoerd kan worden. Dagelijks wordt er 100 ton mest aangevoerd. Deze mest transporteert Groot Zevert vanaf een veehouderijbedrijf, voornamelijk varkenshouderijen, naar een van de drie voorraadsilo’s.

Van daaruit wordt er enkele keren per dag verse mest aan een van de vergisters toegevoegd. Op deze manier blijft dit proces continu in beweging, wat de gasontwikkeling ten goede komt.

In de vergisters heerst een temperatuur van tussen 38 en 42 graden celsius. Bacterien komen hierbij tot leven, gaan zich vermeerderen en produceren gas. Deze wordt opgevangen in de kap van de silo en via leidingen naar de motoren geblazen. In de hal staan drie motoren 320-280-165 kwh. Deze zetten 1m3 gas om in 2 kwh elektriciteit dat via een generator op het elektriciteitsnet wordt gezet.

Het aantal kubieke meters gas en de opwekking van elektriciteit is dus sterk afhankelijk van de kwaliteit van de mest. Hoe meer organische stof in de mest, hoe meer gas er geproduceerd kan worden.

 

Voor-en nadelen

Aan de productie van biogas zitten zowel voor- als nadelen. Zo levert het produceren van biogas naast financieel gewin een bijdrage aan de begrenzing van CO2-uitstoot. Vergiste mest heeft een goede bemestingswaarde en de overheid stimuleert het produceren van energie uit biogas middels de SDE+ regeling. Anderzijds is de productie van biogas een gevoelig proces, bent u ( deels ) afhankelijk van grondstofprijzen en levert het extra werk op.

 

Toekomst

Er zijn al concrete plannen om het biogas te zuiveren van geur om het zo te leveren op het aardgasnet, dit levert een hogere vergoeding op. Ook is men bezig om een eigen tankstation op aardgas te bouwen in de buurt van Borculo. Dit in samenwerking met Friesland Foods. De wens is om een gasleiding naar de fabriek in Borculo te leggen en zo de fabriek te voeden van groen gas.

Lokaal zou er ook gas aan huishoudens geleverd kunnen worden. Er ligt nu een aanvraag voor uitbreiding capaciteit van 3x de volume 36.000 ton.Ook is men bezig met eendenkroos. Dit is een verzamelnaam voor diverse soorten kleine drijvende planten waterplanten. Eendenkroos kan tot 45% eiwit bevatten, dat qua samenstelling overeenkomt met dat van soja en andere in veevoer toegepaste eiwitbronnen. De mogelijkheid bestaat dat eendenkroos soja als eiwitbron deels kan vervangen. Dit levert een aantal aantrekkelijke milieu- en duurzaamheidsvoordelen op zoals vermindering van de kap van tropisch regenwoud.

 

Visie SP Oude IJsselstreek

Ons bezoek heeft geleerd dat we over dit soort bedrijven een  discussie kunnen voeren

 of deze bedrijven gewenst zijn i.v.m. grote arsenaal aan vee en dat het wellicht beter is om ons eetgedrag te veranderen. Het gegeven is dat dit proces lang zal duren, zodat voor nu dit een redelijk alternatief is.

Veel gehoorde klachten zijn stankoverlast van de naaste buren. Belangrijk is dan ook dat het bedrijf samen met de buren naar constructieve oplossing zoekt. Verder zal de locatie bepalend kunnen zijn om problemen te voorkomen en betrek de mensen bij zulke soort projecten.

 

Gegevens:

Vergoeding: 0,05€ per kwh

Subsidie:     0,09€ per kwh

Zonder subsidie, niet rendabel. In Duitsland zijn de vergoedingen een stuk hoger.

Partners : van Groot Zevert-Thecogas en Sustec om een beter rendement uit de vergisters te halen.

Wij vonden het een leerzame middag en onze dank is aan Jan Groot Zevert.

 

Reacties

Een goed informatief stuk. Dank je.
Wisten jullie dat het project eendenkroos bedacht is en begeleid wordt door Hayo Canter Cremers?

Groeten

jan

Reactie toevoegen

U bent hier