h

Gemeente Oude IJsselstreek laat Sensire medewerker aan het lot over

19 september 2013

Gemeente Oude IJsselstreek laat Sensire medewerker aan het lot over

De gemeente Oude IJsselstreek laat de Sensire medewerkers aan het lot over. Dat is de conclusie van een avond vergaderen in de Dru Cultuurfabriek in Ulft. Officiëel ging het in de gemeenteraadsvegadering over het vaststellen van de tarieven voor huishoudelijke hulp via de thuiszorg. Maar een motie van PvdA woordvoerster Sandra Schoppers dwong de gemeenteraad tot uitspraak over het overnemen van Sensire medewerkers en hun cliënten. Een overname mét behoud van arbeidsvoorwaarden. Alleen de PvdA stemde voor deze motie...

Het is inmiddels bekend dat in 2014 hetzelfde budget voor de huishoudelijke hulp via de Wmo beschikbaar is. Gemeenten kunnen dus de contracten van 2013 één op één verlengen voor 2014. Op de een of andere manier willen ze dat niet en volgt het besluit wie volgend jaar de zorg mag leveren pas eeind november. Dit zorgt voor veel onrust onder thuishulpen en mensen die afhankelijk zijn van huishoudelijk hulp.

De motie, waarin staat dat ontslagen Sensire medewerkers met behoud van cliënten en arbeidsvoorwaarden moeten worden overgenomen door andere aanbieders, werd ingediend door de PvdA. Zij doen dit in alle gemeenten van de Achterhoek. In Aalten en Doetinchem zijn de moties aangenomen. In Oude IJsselstreek en Berkelland was er geen meerderheid te vinden.

In het debat over de motie toonde de CDA, via Peter van de Ward, zich van hun sociale kant door zorg uit te spreken over goede thuishulp. De motie ondersteunen deed het CDA echter niet omdat de wethouder geen garantie kan geven dat de motie uitvoerbaar is. D'66 woordvoerster, Angelique van der Meer, maakte het nog bonter door in eerste termijn op te komen voor de zorgaanbieders, (Je kan ze niet opzadelen met dit soort eisen want dan verstoor je de marktwerking) en in tweede termijn op te komen voor de thuishulpen. Toen was de vraag of de wethouder niet iets kon doen voor deze Sensire medewerkers. VVD en Lokaal Belang lieten zich van hun neo-liberale kant zien. LB woordvoerder Aaldering liet zelfs merken dat 1100 extra werklozen hem volledig koud laten.

Extra vreemd is dat de motie voor Oude IJsselstreek totaal geen effect heeft. Door opzegging, per 1 januari 2012, van het thuishulpcontract met Sensire werken er geen thuishulpen van Sensire meer in onze gemeente. Er valt dus ook niemand over te nemen door de nieuwe zorgaanbieders. De oud Sensire thuishulpen zijn door de coalitie van Lokaal belang, PvdA en VVD richting het Alfabureau van de gemeente gejaagd. Een PvdA motie dus die een flinke pot mosterd na de maaltijd biedt.

De aanwezige Sensire medewerkers en cliënten gingen teleurgesteld naar huis. 'Weer het bewijs dat de lokale politiek niets wil doen voor de thuiszorg'. De acties gaan dus gewoon door!

 

Reactie toevoegen

U bent hier