h

Prof. Kleinknecht verzorgt colleges Economie voor SP-kaderleden.

2 februari 2013

Prof. Kleinknecht verzorgt colleges Economie voor SP-kaderleden.

Zaterdag 26 januari verzorgde de Delftse econoom en hoogleraar Alfred Kleinknecht het laatste van drie colleges Economie in De Moed, het SP-partijkantoor in Amersfoort. Daarin werd ook de huidige economische crisis besproken.
Professor Kleinknecht was de enige econoom, die ruim voor het uitbreken van de EUROCRISIS waarschuwde voor een schuldencrisis in het zuiden van de Europese Unie.


De SP organiseert deze colleges om kaderleden van de SP bij te scholen in economie en de huidige economische ontwikkelingen in de wereld, en speciaal in Nederland en in de Europese Unie. Uit het hele land waren SP-afdelingen vertegenwoordigd. Ook Gerard Hubers van SP Oude IJsselstreek was uitgenodigd om de colleges te volgen.

In de colleges werden veel onderwerpen over arbeid en arbeidsmarkt, micro- en macro-economie behandeld en in het laatste college werd veel aandacht geschonken aan geld, banken en internationale financiële markten.
De professor zette zijn lessen in heldere woorden, ondersteund met “moderne lichtbeelden”, uiteen. Regelmatig gaf hij op humoristische wijze aan hoe met kromme redenering mensen op het verkeerde been worden gezet. De gevolgen zijn dan meestal niet “humoristisch”, behalve voor de kleine groep, die de redenering opstelde. Ook de plannen van deze Regering werden een aantal keren kritisch onder de loep genomen.

De gevolgen van schaarste en overvloed in vraag of aanbod werden uit de doeken gedaan. Ook werd inzicht gegeven in de huidige crisis, de ontwikkelingen er naar toe en in welke richting er een oplossing moet worden gezocht. Moet productie in eigen beheer worden uitgevoerd, of is het beter een deel ervan of het geheel uit te besteden. Deze en andere aspecten werden met duidelijke schema’s belicht. Hij gaf daarbij met een aantal heldere voorbeelden aan, waarop de afwegingen gebaseerd zijn en wat consequenties zijn, als de marktomstandigheden veranderen.

Het financiële verkeer kwam uitgebreid aan de orde. De ontwikkeling van de Gouden Standaard voor de muntwaardering tot de huidige situatie werd uiteengezet. De problemen rond de Euro en de Dollar schetste Professor Kleinknecht met een aantal duidelijke voorbeelden. Hoe staat geld creëert door bankbiljetten extra aan te maken en banken geld scheppen door kredietverlening en de risico’s daarvan heeft de Prof. uitgebreid belicht.

Het waren pittige lange dagen met een interessante en heldere belichting van de woon- en werkomgeving waarin we leven en hoe we er mee om kunnen gaan om de samenleving een goede samenleving voor iedereen te laten zijn.

U bent hier