h

BEZUINIGEN OP DE ZORG IS EEN POLITIEKE KEUZE………..

10 november 2012

BEZUINIGEN OP DE ZORG IS EEN POLITIEKE KEUZE………..

Leijten: ‘Gemeenten moeten zich aan de wet houden bij huishoudelijke verzorging


 

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat het toezicht op hoe gemeenten de wet maatschappelijke ondersteuning uitvoeren, snel moet verbeteren. Leijten: ‘In de wet staat duidelijk wat de gemeenten moeten doen. Een van hun taken is dat ze huishoudelijke verzorging voor hun inwoners moeten organiseren. Ik verwacht van staatssecretaris Veldhuijzen dat ze ingrijpt bij gemeenten die dit niet doen. Bij gemeenten bijvoorbeeld die evident te weinig per uur betalen waardoor de inzet van huishoudelijk verzorgenden niet goed geregeld is.'

De SP onderzoekt of de gemeente Oude IJsselstreek met het Alfabureau voor de thuiszorgmedewerker, de wet ontduikt. Volgens de wet Wmo moet de gemeente de thuiszorg via een aanbesteding inkopen. Het Alfabureau heeft niet aan deze aanbesteding meegedaan en is door de gemeente zelf opgezet. Het is nu zo dat de gemeente, die het Wmo budget beheert, zelf aanbieder is geworden. Een slager met een grote voorkeur voor zijn eigen vlees dus. Daarmee omzeilt de gemeente de wet. Renske Leijten, woordvoerder zorg van de tweede Kamerfractie van de SP, onderzoekt de situatie rondom het Alfabureau van de gemeente.

Naast het omzeilen van de wet doet de gemeente meer dingen die niet helemaal kloppen. De afnemers van thuiszorg worden bezocht door medewerkers van de gemeente en thuiszorg via het alfabureau wordt dan ernstig gepromoot. Officieel moeten alle mogelijkheden - Alfahulp,thuiszorg in natura en zorg via het PGB - op gebied van thuiszorg worden besproken. Onder het mom van ‘er verandert bijna niks voor u en uw thuiszorghulp, maar het bespaart de gemeente wel veel geld’ stappen de meeste mensen over op de Alfahulp constructie. Pure misleiding want er verandert juist veel als de zorgvrager en de zorgverlener overstappen naar het Alfabureau.

De SP vindt het schandalig dat de coalitie in de gemeente voor deze constructie heeft gekozen. ‘De gemeente heeft zich de afgelopen jaren financieel flink in de nesten gewerkt en wendt dat nu af op de thuiszorg. Er moet 8 ton per jaar worden bezuinigd op de uitgaven van de Wmo. Daarmee hebben alle partijen uit de coalitie ingestemd.

U bent hier