h

STATION AALTEN OPGEKNAPT; EN NU VERDER!

16 oktober 2012

STATION AALTEN OPGEKNAPT; EN NU VERDER!




Na lang aandringen en vele acties van de Aaltense SP-werkgroep, heeft de gemeente in 2011 eindelijk opdracht gegeven het station op te knappen. Het resultaat mag er wezen! Het ziet er weer picobello uit!
We zijn nu ruim een half jaar verder en het gebouw staat nog steeds leeg, ondanks toezeggingen, dat de wachtruimte en toilet toegankelijk zou worden voor treinreizigers.

Jarenlang stond het leeg en verpauperde het. In februari 2010 heeft de SP een onderzoek gehouden onder de treinreizigers en de buurtbewoners over het station. Uit dit onderzoek bleek, dat reizigers vooral behoefte hebben aan een toilet en een warme wachtruimte op het station. Ook ergerden zich veel mensen aan het verval rond het station. Ook de rotzooi, die ligt direct naast en tussen het spoor, is een doorn in het oog van menig (Aaltens) reiziger.

Begin 2011 had de SP werkgroep overleg met de wethouder en hij zegde toe, dat er een toiletunit geplaatst zou worden, waar reizigers gebruik van zouden kunnen maken. Die unit is er gekomen, maar is alleen toegankelijk voor de toezichthouders en de chauffeurs van de buurtbus, dus niet voor de treinreizigers. De SP werkgroep vindt dit een kwalijke zaak.

Er zijn verschillende plannen gelanceerd voor heringebruikname van het gebouw, maar tot nu toe komt er niets van terecht. Als het aan de SP ligt, komt daar snel verandering in.
De gemeente Aalten moet, in samenwerking met de provincie Gelderland en spoorbeheerder Prorail, een oplossing vinden om het gebouw weer in ere te herstellen. Het is tenslotte een visitekaartje voor het dorp.

Nu het opgeknapt is, moet er gezocht worden naar het vinden van een manier om het stationsgebouw weer in gebruik te nemen. De SP zou het liefst zien, dat het bemand zou worden door werknemers van werkvoorzieningsschap Hameland. Behalve toiletten, zou een stationswinkeltje, waar reizigers terecht kunnen voor informatie en een kopje koffie, een waardevolle invulling zijn.

De SP vindt, dat het gebouw weer als station in gebruik moet worden genomen. Dit zou recht doen aan de historische en culturele waarde van het gebouw. Zeker gezien het feit, dat het station in Aalten nog het enige is, in de Achterhoek, dat hiervoor gebruikt kan worden.

U bent hier