h

SP onderzoekt ontduiken wet door gemeente Oude IJsselstreek

29 oktober 2012

SP onderzoekt ontduiken wet door gemeente Oude IJsselstreek

De gemeente Oude IJsselstreek gaat € 800.000 bezuinigen op de WMO. De WMO regelt o.a. de huishoudelijke hulp voor langdurig zieken, mensen met een beperking of ouderen. In het kader van het nieuwe zorgbeleid heeft de gemeente in eigen beheer het Alfabureau voor thuiszorgmedewerkers opgezet. Renske Leijten, woordvoerder zorg voor de SP in de Tweede Kamer, onderzoekt of het Alfabureau Oude IJsselstreek in strijd is met de wet.


 

Gebruikers van thuishulp zijn bezocht door medewerkers van de gemeente, waarbij werd geadviseerd te kiezen voor het Alfabureau. Daarbij is nauwelijks voorlichting gegeven over de alternatieven, zoals zorg in natura. Onder het mom van ‘er verandert bijna niks voor u en uw thuiszorghulp, maar het bespaart de gemeente wel veel geld’ stappen de meeste zorgbehoevenden toch over op de Alfahulp constructie. De SP vindt dit misleidend en onzuiver.

Het gevolg is dat de thuiszorgmedewerker zijn of haar baan kwijt raakt. De thuiszorgmedewerker wordt Alfahulp en daarmee zelfstandig ondernemer: dus geen recht op WW, geen pensioenopbouw en geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Als de Alfahulp ziek wordt of op vakantie gaat is er geen vervanger. Dan moeten familie of kennissen het maar overnemen. De Alfahulp moet zelf klanten werven en moet genoegen nemen met een daling van het salaris van 25 tot 30%. De gemeente krijgt van het Rijk € 21,50 per WMO-uur en betalen aan de Alfahulp circa € 12,- Het bedrag van € 21,50 is bedoeld voor het verstrekken van kwalitatief goede thuiszorg en in principe niet om uit tegen aan andere zaken. “In feite neemt de gemeente de dubieuze rol in van koppelbaas in de thuiszorg,”, volgens de SP Oude IJsselstreek.

Ook gaat de gemeente minder zorguren toekennen en wil daarmee € 550.000 besparen. De SP vindt het schandalig, dat er meedogenloos bezuinigd wordt op zorg en welzijn, terwijl de gemeente zonder probleem jaarlijks € 1,2 miljoen subsidie de post cultuur.

De SP zet zich samen met de vakbond in voor behoud van de kwaliteit van de zorg in de gemeente. Door andere keuzes te maken in het bezuinigingsbeleid, kan de thuiszorg grotendeels ontzien worden. De PvdA, die nu een inloopavond voor thuiszorgmedewerkers organiseert, heeft ook haar handtekening onder de WMO-bezuiniging van € 800.000 gezet. Of de PvdA hun eigen beleid u ter discussie stelt, zal binnenkort blijken tijdens de raadsvergaderingen over de bezuinigingen. De PvdA organiseert zelf een eigen avond inloopavond over dit onderwerp in Silvolde. De SP zal zich de komende maanden hard maken voor een fatsoenlijk sociaal beleid en uitleggen wat de werkelijke gevolgen zijn van het Alfabureau.

Wilt u ook uw ongenoegen uitten over Alfahulp? Klik dan hier, print de poster uit en hang hem voor het raam!

U bent hier