h

Onze stem hebben jullie!

27 augustus 2012

Onze stem hebben jullie!

Ja, deze meneer kent ze wel zegt de mevrouw die met een volle kar boodschappen de Coop in Gendringen verlaat. Emile Roemer lacht haar toe vanaf de verkiezingsfolder. ‘Gaat hij Nederland echt veranderen’ vraagt ze. Nee, dat kunnen we niet beloven, maar we gaan als SP wel onze stinkende best doen. Iemand anders neemt de folder en het sponsje met een glimlach aan en zegt ‘onze stem hebben jullie al’! Dat horen we veel deze zaterdag.


De SP campagne in Oude IJsselstreek draait op volle toeren. Op de agenda voor 25 augustus staat Gendringen, maar omdat we met 10 SP’ers zijn besluiten we op te splitsen en ook met een groep naar de markt in Ulft te gaan. Een goed besluit want ook daar vinden de folders, sponsjes en ballonnen gretig aftrek.



Of de SP alle ellende van de afgelopen jaren in een klap weg kan vegen is een veel gehoorde vraag tijdens de campagne. Het opruimen van alle negatieve effecten van het neoliberalisme van de afgelopen 20 jaar gaat niet in een jaartje lukken. We garanderen wel dat we Nederland eerlijker gaan maken. De kosten in de zorg wentelen we niet meer af op de mensen die het, door ziekte, toch al niet breed hebben en we laten de banken niet wegkomen zonder ze te laten betalen voor het veroorzaken van de crisis. Opvallend is dat onder de mensen Europa niet als belangrijkste thema heerst. Hoe komen we de crisis door en hoe betalen we al die oplopende kosten? Daar gaat het om.



Naast landelijke thema’s worden ook locale problemen aangekaart. Blijven de scholen in de kleine kernen nog wel open en waar laten we in de toekomst onze kinderen zwemmen? Hoe gaat het met de thuiszorg via de Wmo? Een mevrouw liet weten dat ze van drie naar anderhalf uur hulp in de huishouding is gegaan. Dat terwijl ze de ziekte van Krohn heeft en botontkalking. De herindicatie van de Wmo gaat volgens haar niet om het bieden van betere gerichte zorg, maar om een ordinaire bezuiniging. Teken in ieder geval bezwaar aan is ons advies.



Leuk was het gesprekje met een man die er niet als SP stemmer uitzag. Hij nam graag een folder van ons aan. ‘Ik werk in de handel, dus de meeste mensen vinden het niet logisch dat ik SP stem. Maar ik heb ooit van een winkelier gehoord dat als het slecht gaat met de arbeiders, het ook slecht gaat met de handel.’ Wij zijn het roerend met hem eens!

U bent hier