h

MEElopen met MEE………….

14 juli 2012

MEElopen met MEE………….

SP Oude IJsselstreek heeft even in de keuken van netwerkorganisatie MEE kunnen kijken door een dag stage te lopen. Dit in het kader van de week van de jeugdzorg.


Politici op stage in de jeugdzorg


De stages leveren niet alleen ‘een kijkje in de keuken’ op, maar ook begrip en belangstelling voor elkaars werkveld. Er worden contacten gelegd en ideeën gevormd. In de aanloop naar de decentralisatie van de jeugdzorg wordt in de maand juni 2012 de mogelijkheid geboden om stage te lopen bij zorginstellingen die zich hebben aangemeld.


Gelderse bestuurders, politici en ambtenaren kunnen een dagje meedraaien bij hulp aan kinderen, jongeren of ouders. Zo maken zij van dichtbij mee hoe jeugdzorg ouders en jongeren kan helpen om weer op eigen kracht door het leven te gaan.


MEE ondersteunt mensen met een beperking, hun familie, vrienden en andere betrokkenen. Zij geeft informatie, advies en zo nodig een persoonlijk ondersteuningsplan, trainingen en cursussen. Wat bij anderen en ook mij minder bekend is dat ze ook een signaalfunctie hebben, en dat er veel aan preventie wordt gedaan.


MEE is onafhankelijk. Ze werken niet voor, maar samen met verschillende organisaties om meedoen in de samenleving van mensen met een beperking mogelijk te maken.


Omdat ik zelf een zoon met autisme heb, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om zo zelfstandig mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. En ook dat veel mensen met een beperking die ondersteuning heel hard nodig hebben. Vaak een leven lang.


De dag begon met koffie en kennismaking met mevr. Glaap, consulent participatie/preventie, en het doorlopen van het programma.


Ik heb bureaudienst bijgewoond. Hier komen vragen, aanvragen binnen waar consulenten zo goed mogelijk op in haken. Het streven is om geen wachtlijsten te laten ontstaan! Binnen twee weken op huisbezoek bij cliënt is hun doel. Geweldig vind ik dat. Als iemand hulp nodig heeft is het verschrikkelijk als je op een wachtlijst wordt gezet. Het mooiste is dat het MEE nog steeds lukt om aan het doel te voldoen. MEE heeft medewerkers die van alle markten thuis zijn, in dienst.


Een drietal juridisch onderlegde mensen ondersteunen waar nodig de consulenten. Een overleg met schuldhulpverlening heb ik gevolgd, uitleg over netwerken met gemeente Oude IJsselstreek heb ik gekregen, een rondje in het informatiecentrum gelopen o.l.v. Trudy. Trudy heeft mij het werken met de sociale kaart uitgelegd. En ik mocht met toestemming van een jonge cliënt die ondersteuning krijgt met het zoeken van een stageplaats voor school, een gesprek bijwonen. Dat vond ik bijzonder. Ik merkte dat de nadruk ligt op de mensen zo betrokken mogelijk te houden door ze zelf te laten bellen naar instanties. Het is zo makkelijk om zelf maar even te bellen, anders duurt het zo lang.


Ook met mevr. Glaap de dag afgesloten door te evalueren. Het valt mij op hoe enthousiast en vriendelijk de medewerkers van MEE zijn. Ze zijn bedreven en vinden het fantastisch om de mensen van dienst te kunnen zijn. Ook ik voelde mij bijzonder door de aandacht die ik heb ontvangen van al deze mensen. Zo heb ik een mooie indruk kunnen krijgen in het netwerkorganisatie MEE.


Annemiek Kamphuis

U bent hier