h

Wmo verhaal van Riemke de Boer maakt veel los.

24 maart 2012

Wmo verhaal van Riemke de Boer maakt veel los.

Riemke de Boer uit Terborg is een van de mensen die op de oproep van onze Annemiek heeft gereageerd met haar 'armoede verhaal'. Haar verhaal staat voor het verhaal van velen. Riemke is visueel beperkt en heeft daarom recht op hulp via de Wmo. De her-indicatie van de Wmo door de gemeente Oude IJsselstreek heeft voor haar uitgewezen dat deze hulp wordt gehalveerd. Op TV Gelderland vertelde ze haar verhaal en daar zijn veel reacties op gekomen.

Het verhaal van Riemke is het verhaal van de meeste inwoners van Oude IJsselstreek die afhankelijk zijn van hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo maakt het mogelijk dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen. Thuiszorg en regiotaxi ondersteunen hen daarin. De gemeente heeft in 2011 opnieuw bekeken hoeveel hulp de gebruikers van de Wmo daadwerkelijk nodig hebben. Deze 'herindicering' is uitgevoerd door ambtenaren die aan de hand van een vragenlijst beoordeelden wat de zorgvraag van de mensen was. In het geval van Riemke was de uitkomst wonderbaarlijk. Ineens kan zij met ongeveer de helft van de hulp uit! Thuiszorg wordt teruggebracht van 7,5 naar 4 uur in de week.

Hetzelfde geldt voor de regiotaxi-kilometers. Men mag nog 450 kilometer per jaar gebruik maken van de taxi. Dat was 750 kilometer. Als je familie in Utrecht hebt dan kan je dus 2 keer per jaar op visite en dan is het op. Als extra gevolg van de herindicering is van 1800 mensen de taxipas afgepakt omdat zij volgens de gemeente te weinig gebruik maken van de regiotaxi. De wereld op z'n kop wat de SP betreft.

De Wmo is een complexe regeling. Het is maatwerk per persoon om er voor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Daarom is het goed dat de gemeente de persoonlijke situatie van de mensen in de Wmo regelmatig tegen het licht houdt. Helaas gaat het de gemeente Oude IJsselstreek niet om de beste zorg voor de Wmo'ers. Het gaat om een keiharde bezuiniging. De gemeente staat op randje bankroet dus moet harde financiƫle maatregelen nemen.

Het beleid van PvdA, Lokaal belang en VVD heeft ons zover gebracht. De SP is het niet met de bezuiniging op de Wmo eens. 29 maart neemt de gemeente een beslissing over een parkje op de locatie van 'Het Anker'. Kosten 2,1 miljoen en niemand heeft behoefte aan een parkje op deze plaats. Zolang de gemeente 2,1 miljoen uit kan geven aan onzinnige parkjes hoeft het niet te bezuinigen op mensen die hulp hard nodig hebben.



Het filmpje begint bij 14 min. 24 sec. (help crisis)

U bent hier