h

Wethouder laat zwembaden nu al kopje onder gaan!

1 maart 2012

Wethouder laat zwembaden nu al kopje onder gaan!

In de meerjarenbegroting werd er nog geld gereserveerd voor de zwembaden in Oude IJsselstreek. Tot 2015 waren de zwembaden veilig ronkten de coalitiepartijen! Nu, nog geen half jaar later laten de coalitiepartijen dezelfde zwembaden vallen als een baksteen. Verkopen of sluiten lijkt de enige optie voor de wethouder die flink moet bezuinigen. Als worst om de zwemverenigingen en andere belanghebbenden koest te houden wordt hen een heel nieuw zwembad in Terborg voorgehouden. De SP heeft geen vertrouwen in het zwembadbeleid van wethouder van Balveren.

Eind 2011 hebben we namens 4300 inwoners van Oude IJsselstreek handtekeningen aangeboden om de wethouder duidelijk te maken dat goede zwemvoorzieningen belangrijk zijn voor onze gemeente. Tijdens het aanbieden hield de wethouder zijn standaardverhaal dat er nog niets is besloten over de toekomst van de baden, maar dat het moeilijke tijden zijn. Twee maanden later moet de wethouder van onze gemeente in zwaar weer toegeven dat hij geen geld meer heeft voor het openhouden van de zwembaden. Blijkbaar hebben wij bij de SP een glazen bol, want terwijl alle andere belanghebbende partijen de hoop hadden dat de zwembaden buiten schot zouden blijven voerden wij al actie voor de zwembaden.

Het scenario dat zich nu ontvouwt is door de SP vorig jaar al als meest waarschijnlijke plan van de gemeente op deze website gezet. De gemeente wil van de bestaande zwembaden af en heeft Terborg een heel nieuw zwembad beloofd op de plek van het huidige buitenbad 'de Paasberg'. Zeer waarschijnlijk is dit een zoethoudertje voorTerborg dat de laatste jaren alle voorzieningen naar Ulft ziet verdwijnen. 'Mooi voor Terborg, maar deze gemeente heeft geen rooie cent meer dus ik zou er niet op vertrouwen dat er zo geld is voor een heel nieuw zwemcomplex. Een typisch gevalletje van de oude schoenen niet weggooien voor je nieuwe hebt.' Daarbij is de SP tegenstander van slechts één zwembad voor de hele gemeente. 'Er zijn nu al wachtlijsten voor zwemlessen en hoe gaat men alle zwemverenigingen in één zwembad proppen. Lijkt ons praktisch onmogelijk.'

De SP vindt dat het hebben van fatsoenlijke zwembaden tot de kerntaken van de gemeente behoort. Zwemmen is voor veel burgers een belangrijke vorm van sport. Alle gemeenten hebben ooit de bittere noodzaak gezien zwembaden te bouwen en te exploiteren. als ze daar nu mee stoppen dan is het zwemmen afgelopen. Daarnaast is het wrang dat onze gemeente haar financiën niet op orde heeft dankzij een cultuurproject waarop vooralsnog niet wordt bezuinigd. Aan de cultuurbegroting wordt niet getornd en daar wordt onder andere de sport het slachtoffer van. De oplossing zit hem dan ook in een eerlijker verdeling van geld in deze gemeente. Er wordt nu weer een vlucht naar voren genomen. Bouw maar een nieuw zwembad! Of er daarna nog geld is voor personeel zien we dan wel weer. Het is de afgelopen jaren steeds de oplossing van ons college. Is er een probleem, dan bouwen we iets nieuws dan is iedereen weer tevreden. De SP gaat voor een eenvoudiger en minder kostbare oplossing. Stop minder geld in steen en zorg dat er voldoende middelen zijn voor de juiste mensen, vrijwilligers of personeel. Aan een nieuw zwembad of dorpshuis heb je niks als er geen mensen zijn die er goed werk kunnen doen.

U bent hier