h

15.000 in actie voor de sociale werkplaatsen

26 maart 2012

15.000 in actie voor de sociale werkplaatsen

De afdeling Oude IJsselstreek was sterk vertegenwoordigd bij de actie, op het Maliveld in Den Haag, voor behoud van werk bij de sociale werkplaatsen. Een auto vol, met z'n vijven waarvan drie achterin opgepropt, en een rolstoel in de achterbak. In alle drukte dwars door Nederland, naar het Malieveld. Daar waren 15.000 WSW'ers samengekomen om tot in het Catshuis te laten horen dat zij de sociale werkplaatsen niet af laten breken door dit kabinet.


Zoals gezegd waren wij met z'n vijven. Vier SP'ers uit Oude IJsselstreek - Bianca, Gerard, Alex en Maurits - en Hans van de afdeling Doetinchem. Hans zit in een rolstoel, dus vandaar dat we met de auto gingen. In een normale bus kan hij niet mee en de het aantal taxikilometers dat hij per jaar binnen de Wmo mag rijden is teruggebracht tot 350 kilometer. Daar kom je niet eens mee naar Den Haag en terug. Voordeel van de situatie van Hans is dat we, met zijn gehandicapten-pas, naast het Maliveld mochten parkeren. We rolden dus zo het terrein op waar we de SP soepkar snel vonden. Is ook niet te missen, zo'n felrode kar.

Het programma was reeds in volle gang. CNV voorzitter Jaap Smits had het woord en wij gingen aan de slag met het uitdelen van SP ballonnen. Imposant waren de vragen die SW'ers aan de aanwezige politici stelden. Roemer en, eerlijk is eerlijk, Samsom kregen de handen op elkaar met hun uitspraak dat zij de sociale werkplaatsen niet in de steek laten. Vooral de uitspraak van PVV-er Léon de Jong dat de PVV in gaat stemmen met het schrappen van 70.000 werkplaatsen in de Wsw hakte er in. Op het veld stonden ongetwijfeld veel mensen die PVV hebben gestemd en die nu horen dat deze partij hun werkplek de das om doet. Zo toont de partij van Wilders weer eens haar ware gezicht.

Rond twee uur was de manifestatie afgelopen en hebben we nog even meegeholpen de achtergelaten SP borden van het veld op te ruimen. Om vervolgens weer twee uur in de auto terug te rijden naar de Achterhoek. Daar waren we het snel eens dat actievoeren in Den Haag mooi is, maar dat 5 uur in de auto voor 2 uurtjes actie wel een beetje veel is. Volgende keer moeten we dus maar weer op het weiland in Ulft bij elkaar komen voor de Wsw.

U bent hier