h

Gun kinderen die anders zijn een toekomst………

17 februari 2012

Gun kinderen die anders zijn een toekomst………

Zoals iedereen weet heeft dit bewind gemeend 300 miljoen Euro te moeten bezuinigen op weer een kwetsbare groep in de samenleving; kinderen met een beperking. Er wordt €300.000.000 bezuinigd op de ondersteuning aan leerlingen met een handicap of stoornis. 300 miljoen Euro!!

Het lijkt wel dat deze mensen geen empathie hebben voor kinderen die anders zijn. Het lijkt wel of de boodschap van de regering is: Jammer dat je onder mijn bewind nu een kind bent met een beperking, je kost onze graaimaatschappij alleen maar geld dat we graag voor andere doelen gaan gebruiken.

Het interesseert ze niet, dat daardoor veel kinderen geen toekomst meer in het vooruitzicht hebben.

Het interesseert ze niet, dat er veel gezinnen in de problemen raken als de juiste begeleiding en goed onderwijs ontbreekt.

Kinderen met een beperking hebben het moeilijk om zich staande te houden in deze snelle wereld met de continue informatiestroom en een steeds hogere verwachtingspatroon. Op het reguliere onderwijs vallen deze kinderen uit de boot.

Zo ook mijn autistische zoon. Hij heeft de reguliere basisschool in 7 jaar gevolgd met heel veel vallen en niet meer opstaan. Zijn zelfvertrouwen was tot 0,0 gereduceerd en hij vond zichzelf een loser. Succesverhalen waren er niet voor hem, alleen bevestiging dat hij overal achteraan liep, genegeerd door zijn klasgenoten die er niet wisten mee om te gaan. Een eenzame jongen. Elke avond huilde hij zich in slaap en elke morgen was er strijd en veel overredingskracht nodig om hem naar school te krijgen. Als ouder breekt dat je hart, hoe sterk je ook bent. De meeste leerkrachten hebben geprobeerd om met behulp van een handelingsplan het dragelijker te maken voor mijn zoon. Het dieptepunt was dat hij op deze manier niet meer verder wilde leven. Het leven had voor mijn zoon geen zin meer. Ik ontdekte dat hij op zelfmoordsites de verhalen van lotgenoten zat te lezen.

Hij had de “pech” dat hij niet lastig, agressief of storend was in de klas. Anders zou hij wel een indicatie krijgen om speciaal onderwijs te kunnen volgen. Toch een aanvraag ingediend. Samen met de reguliere school ervoor gegaan en er voor geknokt! Wat waren we gelukkig dat de brief kwam met de mededeling dat mijn zoon speciaal onderwijs mocht volgen. Dit is inmiddels gebeurd. Hij is opgeleefd en kan weer lachen en dus wij, zijn ouders, ook.

Als mijn zoon niet naar speciaal vervolg onderwijs had kunnen gaan was het plan geweest om hem thuis te houden. Dit zou tot gevolg hebben, dat ik mijn baan had moeten opzeggen en uiteindelijk ons huis te koop hadden moeten zetten. Kortom we zouden in een neerwaartse spiraal terecht gekomen zijn en een totaal ander leven hebben geleid.

Zoals ik al vermeld heb, wordt er 300 miljoen Euro bezuinigd op de ondersteuning aan leerlingen die anders zijn. De SP is een actie gestart tegen deze asociale bezuinigingen. Dit in de vorm van kleurplaten laten inkleuren door kinderen van de basisscholen en speciaal onderwijs. In maart worden deze kleurplaten door Jasper van Dijk, SP kamerlid, aangeboden aan Minister mevrouw van Bijsterveldt!

Iedereen die mee wil helpen deze actie tot een succes te maken is van harte welkom! Gun kinderen die anders zijn een toekomst…..

U bent hier