h

Haverdil en van Balveren patjepeeërs van het jaar?

18 januari 2012

Haverdil en van Balveren patjepeeërs van het jaar?

Maandag 16 januari stond de gemeente Oude IJsselstreek even vol in de schijnwerper van Radio 1. Wethouders Haverdil en van Balveren zijn genomineerd voor de titel 'Patjepeeër 2011', een verkiezing georganiseerd door het radioprogramma 'Premtime'. Daarom stond de bus van dit radioprogramma opgesteld bij de Dru Cultuurfabriek in Ulft. Beide wethouders hadden het lef (waarvoor respect) hun beleid rondom dit cultuurproject te verdedigen tegenover presentator Prem Radhakishun. Gerco Mons, van de Gelderlander, was aanwezig om uit te leggen wat er allemaal was misgegaan bij het Dru project. De SP heeft ,via Maurits Gemmink, in het programma gereageerd op de nominatie. 'Deze wethouders hebben veel geld verspild met hun slechte beleid, maar patjepeeërs? Nee, zover wil de SP niet gaan'.


Patjepeeër staat, vorlgens de Dikke van Dale voor 'patserig figuur' of 'proleet'. Of Haverdil onder de eerste categorie valt laten we aan de mening van eenieder over, maar van Balveren kunnen we toch moeilijk patserig of proleet noemen. Daarnaast gaat het er om of deze wethouders gemeenschapsgeld hebben gebruikt voor eigen gewin. Dat is volgens de SP niet het geval. Het beleid rondom de Dru Cultuurfabriek is dom en naïef, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat deze heren er een huisjein de Ardennen aan hebben overgehouden.

Haverdil heeft een negatief onderzoek over het project onder de pet gehouden en de raad niet altijd de waarheid verteld. Dat is in een normale gemeente reden genoeg om hem de laan uit te sturen. In Oude IJsselstreek vind de gemeenteraad het blijkbaar niet zo erg. Of de wethouder heeft de raad, lees partijen Lokaal Belang, PvdA en VVD, in zijn zak, of ze vinden liegen en achterhouden niet zo erg. Van Balveren had Haverdil op alle financiële risico's moeten wijzen. Dat heeft hij niet gedaan, waarschijnlijk omdat hij niet doorheeft wat de risico's zijn. Van Balveren denkt dat, ondanks de waarschuwingen van provincie, verontruste burgers en SP, dat de gemeentefinanciën nog prima op orde zijn. Deze man zal dus geen tegenwicht bieden aan de luchtfietserij van zijn coalitiepartner. Slecht beleid dus en voldoende redenen om minimaal één wethouder naar huis te sturen, maar zelfverrijking? Nee dus.

Of de heren alles zuiver hebben gehouden bij het Dru project is voor de SP niet helemaal duidelijk. In de wandelgangen en op straat horen wij mensen nog wel eens klagen over vriendjespolitiek en sommige transacties van deze gemeente doen de wenkbrauwen wel eens vreemd optrekken. Hoe de gemeente heeft gehandeld bij de bouw van winkelcentrum de Smeltkroes roept vragen op. Maar dat zijn allemaal geruchten. Daarom vindt de SP nog steeds dat de gemeente Oude IJsselstreek een onderzoek moet laten doen door bureau Bing. Een oproep tot zo'n onderzoek, door D'66, heeft de burgemeester doen ontploffen en wordt door B&W als onfatsoenlijk gezien. De SP is van mening dat zo'n onderzoek alle twijfel, die er echt wel is over onze gemeente, weg kan nemen, of kan aantonen waar de rotte appels zitten.

In de lijst van genomineerden staan verder Paul Smits - oud directeur van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, Wilma Verver - Oude Burgemeester van Schiedam, Wim Cornelis - burgemeester van Gouda en Aleid Wolfsen - burgemeester van Utrecht. Stemmen kan via: http://premtime.ntr.nl/2012/01/16/shortlist-patjepeeer-2011/

U bent hier