h

Gemeentebegroting: met één hak over de sloot en één voet er in...

18 januari 2012

Gemeentebegroting: met één hak over de sloot en één voet er in...

Met één hak over de sloot en één voet er in heeft de gemeente Oude IJsselstreek de begroting 2012-2015 langs de provincie gekregen. Voor veel mensen is het een wazig verhaal. In eerste instantie keurt de provincie de begroting af waarna dit besluit twee weken later wordt teruggedraaid. De gemeente speelt wéér mooi weer. Er was niks aan de hand. We gaan gewoon vrolijk door met geld over de balk smijten! Helaas voor de gemeente is er een brief van de provincie die het hele verhaal duidelijk maakt.


Kort gezegd mag de provincie alleen naar het eindcijfer van de begroting kijken. Krijgt de gemeente voldoende inkomsten om de ambtenaren te betalen en al haar taken uitvoeren en heeft de gemeente voldoende spaargeld om onvoorziene klappen op te vangen. De conclusie van de provincie is voorlopig ja. De gemeente Oude IJsselstreek kan volgend haar meerjarenbegroting doen wat het moet doen. Maar de provincie spreekt vooral haar zorgen uit hoe de gemeente dit wil bereiken.

Zo gaat de gemeente een experiment uitvoeren waarmee ze veel geld willen besparen. Zero Based Budgetting klinkt deftig, maar is een nogal vaag begrip. De gemeente bekijkt wat het volgens de wet met de belastingcenten moet doen om de gemeenschap draaiende te houden. Alles wat men niet verplicht is te doen, doen ze niet meer. Ze gaan er vanuit dat er minder 'moet' dan nu wordt gedaan, dus een aantal taken worden over de schutting van de burgers gegooid en dat is een besparing. De provincie is zeer benieuwd hoeveel dat exact op gaat leveren en heeft zijn bedenkingen bij de sommetjes die de gemeente heeft gemaakt. Hoe dan ook, er worden ambtenaren ontslagen en dat kost voorlopig geld, want ambtenaren hebben een riante wachtgeld-regeling.

Daarnaast heeft de gemeente besloten het onderhoud aan de wegen voorlopig op een wat lager pitje uit te voeren. Daar mag de provincie officieel niks van zeggen. Hoe de wegen worden onderhouden is een besluit van de gemeenteraad, maar de provincie wijst er wel op dat Oude IJsselstreek al een achterstand heeft in het wegenonderhoud. De gemeente is wel verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lokale wegen. Dus niks meer aan onderhoud doen mag niet. Dit geldt overigens ook voor onderhoud aan het riool. De provincie heeft het in haar brief ook over het beleid omtrent de zwembaden, of beter, over het ontbreken van een helder beleid. De SP vreest dat de zwembaden komend jaar een makkelijke prooi voor de bezuinigingen van wethouder van Balveren - van zowel sport als financiën - zal zijn.

De provincie maakt zich zorgen over het inzetten van spaargeld van de gemeente om gaten in de begroting te dekken. Nu kan dat nog, maar komend jaar is het spaargeld zo'n beetje op. Het inzetten van geld uit de reserves heeft de gemeente de afgelopen jaren steeds gered. Een deel van ons NUON geld is op deze manier verdwenen. De gemeente houdt in haar begroting ook geen rekening met minder geld van het rijk. De overheid bezuinigt en de gemeenten krijgen in de komende jaren minder geld. Daarnaast gaan de gemeenten in de toekomst de zware taak overnemen om werkelozen weer aan het werk te krijgen. De wet 'Werken naar vermogen' is complex en zal de inzet van veel ambtenaren gaan kosten. Oude IJsselstreek sluit voor deze tegenvallers haar ogen.

De gemeente heeft nog een hele lijst met wensen liggen die een hoop geld kosten. Het aantal investeringen dat men wil doen is zo groot dat de provincie zich zorgen maakt over al deze wilde plannen. Vreemd dat een gemeente besluit essentieel onderhoud aan infrastructuur in de koelkast zet, maar wel heel graag nieuwe (risicodragende) projecten aan wil gaan. Blijkbaar is men nog niet gewend aan het idee dat de extra NUON miljoenen inmiddels op zijn.

Als we de brief van de provincie bekijken kunnen we tussen de regels door lezen dat van Balveren en consorten deze keer geluk hebben gehad, maar dat ze volgend jaar opnieuw grote kans maken op onder toezichtstelling. De SP is erg boos over het feit dat de gemeente Oude IJsselstreek, drie jaar geleden nog een rijke gemeente met ruim 50 miljoen aan spaargeld in kas, een gemeente op randje faillissement is geworden. Dat kunnen we de coalitie van Lokaal Belang, PvdA en VVD aanrekenen.

U bent hier