h

Open brief aan de gemeente

7 november 2011

Open brief aan de gemeente

Geacht College,

Vrijdag 21 oktober heeft de SP Oude IJsselstreek het rapport ‘OUDE IJSSELSTREEK OP WEG NAAR EEN FAILLISSEMENT (?)’ van het Comité van Verontruste Burgers ontvangen. In het rapport wordt ingegaan op
het financiële handelen van de gemeente Oude IJsselstreek.

Het onderzoek naar de integriteit en het financiëel beleid van de gemeente Oude IJsselstreek door het Comité van Verontruste Burgers wordt door ons als zeer belangwekkend gezien. De bevindingen van dit onafhankelijke Comité onderstrepen de mening van de SP Oude IJsselstreek, dat de gemeente te veel gemeenschapsgeld spendeert aan projecten, die voor een kleine plattelandsgemeente volstrekt onverantwoord zijn. Investeren in groei van het inwoneraantal van de gemeente is naar onze mening luchtfietserij en gaat ten koste van sociaal maatschappelijk belangrijke zaken als armoedebeleid, zorg, onderwijs, sport en werkgelegenheid. De SP voorziet, dat deze gemeente regelrecht afstevent op een artikel 12 status.

Onlangs heeft de gemeente Oude IJsselsteek in de pers aangegeven, dat ze zich in de toekomst alleen
nog maar gaat richten ‘op de taken die zij wettelijk verplicht is uit te voeren’. ‘De luxe gaat er vanaf’. Daarom verbaast het de SP, dat een kostenverslindend prestige project als het Dru Industriepark zonder vraagtekens door de gemeente wordt voortgezet.

De reactie van het college van B en W op het rapport stelde ons zeer teleur. Gekissebis over cijfertjes en het zelf aanstellen van een ‘onafhankelijk’ accountant voor een nieuwe controle is onvoldoende om de belangrijkste constatering van het Comité van Verontruste Burgers te kunnen beoordelen.

Het Comité van Verontruste Burgers concludeert, dat het college van B en W niet altijd zorgvuldig is in het informeren van de gemeenteraad en dat men twijfelt aan de integriteit van het college.
Deze conclusie van het Comité van Verontruste Burgers schaadt het vertrouwen in de lokale politiek. De SP vindt het noodzakelijk dat een onafhankelijke partij de aantijging van het Comitégaat onderzoeken. Wij stellen voor dit onderzoek te laten doen door het bureau BING, een bureau dat is opgericht op initiatief van de VNG.

De conclusies uit het rapport van het Comité van Verontruste Burgers zijn dusdanig ernstig dat het onderzoek naar de uitkomsten van het rapport door een bureau met expertise op gebied van integriteit en financiën van lokaal bestuur moet worden gedaan.

Om tot een goed beeld van het bestuur van de gemeente Oude IJsselstreek te komen zal het bureau BING onderzoek moeten doen naar het functioneren van het college van B en W en de gemeenteraad. Op deze manier kan het vertrouwen van de burgers van onze gemeente in het bestuur worden hersteld.

De SP Oude IJsselstreek gaat er vanuit, dat het college er alles aan zal doen de twijfel aan de integriteit en het financiëel beleid van het bestuur van de gemeente Oude IJsselstreek weg te nemen. Graag ontvangen wij, binnen twee weken, van u een schriftelijke reactie waarin u onderbouwd aangeeft waarom al dan niet onze aanbevelingen overneemt.

Met vriendelijke groet,

Maurits Gemmink
Voorzitter SP Oude IJsselstreek

U bent hier