h

Geluidsoverlast en de lompe wethouder...

22 juni 2011

Geluidsoverlast en de lompe wethouder...

Hemelvaartsdag staat bekend als een gezellige familiedag. Lekker een stukje fietsen of wandelen en daarna met z'n allen eten. Hemelvaartsdag 2011 was een heerlijke dag. Lekker weer om de hele dag buiten door te brengen. Het eten vond voor de meeste mensen dan ook plaats in de tuin, rond de barbeque. Tot zover perfect, maar niet voor de inwoners van Bontebrug, Silvolde en Ulft. Op het Dru Industriepark vond voor het eerst het dancefestival 'Hemelvaart' plaats. Een project van de programmeur van de Dru popzaal Gijs Haccou. Het weiland tussen Silvolde en Ulft heeft al twee keer Huntenpop mogen ontvangen dus de omwonenden zijn wat gewend. Maar het geluidsniveau van Festivaart overschreed alle normen.


Daarom zijn er vanuit verschillende omwonenden-groepen handtekeningeacties tegen 'Festivaart' gestart. De klachten zijn unaniem. Bij omwonenden in een straal van 1 km stonden de glazen in de kast te rammelen. En dat van 10.30 - toen de sound-check begon - tot 23.00 uur. Tot in Megchelen en Anholt was het lawai te horen. Zoals gezegd, Huntenpop vindt al jaren plaats bij de Dru, maar dat is een ander soort geluid. Popmuziek is verschillende klanken en ritmes door elkaar. Een dancefestival levert een constant pompende dreun. Alsof een paar van die Duitse drugrunnertjes met hun auto in je woonkamer naar hardcoremuziek zitten te luisteren. Het geluid gaat niet alleen door de lucht, maar geeft ook trillingen in de grond. Daar wordt je compleet gek van.

Het is goed dat er activiteit is in Ulft en omstreken, maar het mag niet ten koste gaan van grote groepen omwonenden. Dat laatste wordt helaas niet begrepen door wethouder John Haverdil. Hij schrijft in zijn column in de 'Gelderse Post' dat er veel mooie dingen in Oude IJsselstreek aan de gang zijn. Dat je daar af en toe overlast van hebt moet je als inwoner van deze gemeente op de koop toe nemen. Zoals hij schrijft: 'zijn ouders zeiden, "ach wi-j zun ook jong gewèst". Met andere woorden, de omwonenden moeten niet zo zeuren. Erg lomp dat je als wethouder zo tegen de haren van je eigen bevolking instrijkt. Weer een bewijs van dat Haverdil er niet veel van begrijpt, of zal het iets te maken hebben met dat de organisator van het festival zijn eigen schoonzoon is?

Voor je de bewoners van Ulft en Silvolde zover krijgt dat ze spontaan handtekeningen tegen een festival gaan ophalen moet je wel heel ver zijn gegaan. Daar moet een wethouder conclusies uit trekken. Het is niet voor niets dat dit soort festivals in de rest van Nederland ver weg van de bewoonde wereld - het duingebied of in de polder - worden gehouden. Een weiland tussen twee dorpskernen in is geen gelukkige keuze. De gemeente heeft grootse plannen met het weiland tussen Silvolde en Ulft. Een groot park, met festival terrein. De omwonenden hebben Hemelvaartsdag 2011 alvast een voorproefje gekregen. Ik denk dat ze wakker zijn geworden en voortaan de plannen van de gemeente met het 'Dru Industriepark' goed in de gaten gaan houden. Daarmee kan het succes van Festivaart voor de gemeente wel eens vervelende gevolgen krijgen...

U bent hier