h

TTIP: hogere werkloosheid en lagere inkomens (deel3)

23 september 2016

TTIP: hogere werkloosheid en lagere inkomens (deel3)

Foto: Fred / Arbeidsbureau

De gesprekken over het handelsverdrag tussen Europa en Amerika (TTIP) zijn nog in volle gang. In eerdere artikelen op deze site schreven we al over de mogelijk negatieve gevolgen van dit verdrag voor onze gezondheid en het voortbestaan van agrarische bedrijven.
Hoewel de exacte inhoud van TTIP nog in onderhandeling is, vreest de SP dat TTIP slecht is voor de werkloosheid en gaat zorgen voor lagere
inkomens voor Nederlanders.

Door toename van de internationale concurrentie zullen Nederlandse producenten en exporteurs van machines en vlees moeilijke tijden tegemoet gaan, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast krijgen grote bedrijven teveel macht. Door de investeringsbescherming in TTIP kan een buitenlandse investeerder die zich benadeeld voelt, een democratisch overheidsbesluit aanvechten. Denk daarbij aan een chemische bedrijf dat zich wil vestigen in uw buurt en daar geen vergunning voor krijgt, omdat de overheid vindt dat dit een gevaar vormt voor de mensen in de directe omgeving. Het betreffende bedrijf kan dan protesteren tegen de overheid, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat economische belangen voorrang hebben op de veiligheid van mens en dier.
De overheid zal op deze manier beperkt worden in hun democratische ruimte om wetten te maken. De dictatuur van de (grote) bedrijven wordt dan een feit.

De SP maakt zich ook zorgen over de hoogte van de lonen. Bedenk dat in Nederland het minimumloon voor iemand van 23 jaar en ouder € 8.87 per uur is.
In Amerika is dat € 6.47 (USD 7.25/uur) al verschilt dit per staat. In sommige staten is het minumumloon slechts € 2.13 per uur (Alabama, Kentucky, Texas, Utah) en moeten de werknemers het van de fooien van klanten hebben, om een fatsoenlijk loon te kunnen krijgen. In Amerika is het heel gebruikelijk dat je 2 of 3 banen hebt, om rond te kunnen komen. Werknemers worden uitgebuit door supermarktketens als Walmart of staan tot 's avonds laat hamburgers te bakken, om hun kinderen naar de dokter te laten gaan. De kloof tussen
arm en rijk wordt zo alleen maar groter.

Reden temeer om te de petitie te tekenenen tegen TTIP en roep zoveel mogelijk mensen op dit ook te doen.
Onderstaande is linkadres om te tekenen.

https://www.spnet.nl/sites/default/modules/civicrm/extern/url.php?u=1092&qid=456593

Reactie toevoegen

U bent hier