h

Druk bezochte avond thuishulp in Montferland!

3 november 2014

Druk bezochte avond thuishulp in Montferland!

De situatie in Monferland is schrijnend! 220 huishoudens hebben van de gemeente te horen gekregen dat de huishoudelijke hulp via de Wmo per 1 januari 2015 stopt. Hulp die hard nodig is om mensen thuis te kunnen laten wonen. Er is veel onduidelijk omtrent de rechten en plichten die de gemeente heeft. Daarom sloegen SP en Abvakabo de handen ineen en organiseerden een informatie-avond in 's-Heerenberg

Een uitpuilende foyer in café 'de Snor' in 's-Heerenberg toont aan hoe ernstig de situatie is. De zaal zit vol met mensen die hun huishoudelijke hulp kwijt dreigen te raken en met huishoudelijke hulpen. Namens de SP spreken Annemiek Kamphuis, wiens moeder ook te horen heeft gekregen dat de hulp stopt, en jurist Kevin Wevers. Wim van den Hoorn, van Abvakabo, roept op tot actie!

Kevin heeft alle rechten en plichten van gemeente en cliënt op een rijtje gezet. Volgens hem bluft de gemeente als ze zeggen dat er geen recht is op huishoudelijke hulp. De gemeente heeft een zorgplicht en moet via een individuele indicatie duidelijk maken of iemand zorg nodig heeft of niet. Ze kunnen dus niet zomaar 220 huishouden het recht op huishoudelijke hulp ontzeggen.

Mensen die per 1 januari geen indicatie meer hebben moeten daarom meteen een aanvraag doen voor huishoudelijke hulp. De gemeente moet deze aanvraag in behandeling nemen en een uitspraak doen. Dit duurt 6 tot 8 weken. Mocht de uitkomst zijn dat u geen huishoudelijke hulp via de Wmo krijgt, dan kunt u in beroep en desnoods naar de rechter. Helaas duurt zo'n traject maanden en in die tijd krijgt u geen huishoudelijke hulp. Het is dus zaak zo snel mogelijk de aanvraag te doen.

Mensen van wie de indicatie ook na 1 januari doorloopt hebben altijd recht op huishoudelijke hulp. Er ligt immers een indicatie. Mocht de gemeente in zo'n geval toch de huishoudelijke hulp stopzetten, dan kunt u bezwaar maken. Ook dit moet zo snel mogelijk gebeuren.

Ook aan de cliëntenkant liggen plichten. Zo is er een, van uw inkomen afhankelijke, eigen bijdrage aan hulp. Deze kan hoger worden omdat de gemeente een andere berekening gaat gebruiken. Hiertegen valt niks te doen.

Wim van den Hoorn roept de aanwezigen op zaterdag 8 november naar Den Haag te komen om actie te voeren. Daar vindt een grote demonstratie plaats tegen de bezuinigingen die ten grondslag liggen aan het minderen van de aangeboden zorg door de gemeenten.

Heeft u vragen of opmerkingen over de zorg die u van de gemeente ontvangt. Bel of mail met ons: 06 30 78 32 13 of oudeijsselstreek@sp.nl

Reacties

volkomen gelijk hebben jullie-maar kunnen jullie geen algehele klachtenbrief opstellen, zodat ouderen deze brief naar de gemeente kunnen sturen, velen weten niet hoe ze een klacht kunnen indienen of een brief goed moeten formuleren-het is zo jammer dat men dan hoinderden klachtenbrieven misloopt- dit land gaat naar de klote met deze regering en deze gemeente- en maak nog meer bekend dat 8 november men naar den haag moet om te demonstreren- Thuiszorg haalt de ouderen elke dag een beetje uit hun eenzame wereldje en ze hebben toch genoeg betaald in hun leven- om een beetje zorg te mogen ontvangen

Reactie toevoegen

U bent hier