h

Vijf voor Artikel twaalf gemeente!

17 december 2011

Vijf voor Artikel twaalf gemeente!

Dat is de leus waarmee de SP Oude IJsselstreek vanaf haar oprichting aandacht vraagt voor het financiële wanbeleid van het college van B&W van onze gemeente. We hebben met NUON-miljoentjes en droog brood gestaan, zakjes zwart zaad uitgedeeld en Occupy Ulft ingericht. Iedere keer werd er om gelachen, of keek men een beetje meewarig naar die gekke SP'ers. Nu, een half jaartje later mochten de heren fractievoorzitters als kleine jongens op het matje komen bij gedeputeerde Markink. Of de gemeente Oude IJsselstreek een jaar onder preventief toezicht wordt geplaatst horen we 20 december. Het is hoe dan ook een flinke kras op het blazoen van de gemeente en het college van B&W.


Nog geen maand geleden presenteerde B&W de begroting tot 2015. Een zeer gedegen stuk volgens de wethouders. Er was niks aan de hand met de financiën, beter nog, de gemeente stond er ondanks de crisis prima voor. De raadsleden van de coalitiepartijen Lokaal Belang, PvdA, en VVD volgden zoals altijd vrijwel kritiekloos. De oppositie, CDA en D'66, schoten gaten in deze begroting en gingen er niet mee akkoord. Buiten hielden wij een mini Occupy Ulft om aan te tonen dat de gemeentefinanciën er net zo voor staan als de financiën van een gemiddelde bank, belabberd dus. Deze mening werd onderbouwd door het rapport van het Comité van Verontruste Burgers Oude IJsselstreek, een groep mensen waarmee de SP inmiddels goede contacten heeft. Een groeiende samenwerking die het financiële wanbeleid van de gemeente aan wil pakken. Daar moet de coalitie toch wel naar luisteren? Maar nee, zoals gezegd, de begroting werd moeiteloos door de gemeenteraad geloodst en de wethouders dachten voorlopig door te kunnen gaan met het verspillen van geld.

Maar toen was daar de Provincie. De eerste waarschuwing kwam twee weken geleden. De begroting klopt niet volgens de gedeputeerde. Er zaten teveel incidentele posten in om van een stabiele begroting te kunnen spreken. De gemeente dacht dit probleem op te kunnen lossen door zo'n drie miljoen van de spaarrekening in de begroting op te nemen. Niet voldoende volgens de provincie. Oude IJsselstreek mocht, naast Beuningen en Apeldoorn, op het provinciehuis opdraven om daar te horen wat er gaat gebeuren als de gemeente onder preventief toezicht komt te staan. Het voorportaal voor de Artikel 12 status, het onder curatele van de provincie staan.

De SP Oude IJsselstreek heeft het afgelopen jaar meerdere malen de financiële problemen van de gemeente te berde gebracht. Het verweer van B&W dat men deze status niet heeft zien aankomen gaat (dus) niet op. De gemeente heeft signalen en waarschuwingen voldoende gehad. Niet alleen de provincie, maar ook het rapport van CvVBOIJS, degelijk onderbouwd met cijfers, waarschuwt de gemeente, dat ze te veel financieel hooi op de vork heeft genomen. Grond aankopen voor groei, terwijl iedereen waarschuwt voor krimp dat is ronduit kwalijk te noemen. Inmiddels is er tussen de 40 en 60 miljoen Euro verdwenen in het casino van grondspeculatie en cultuurdromen. Drie jaar geleden waren we nog een rijke gemeente. De verkoop van de NUON aandelen bracht 40 miljoen op. Dit geld kreeg een goede bestemming, zo werd door B&W beloofd, namelijk een buffer vormen voor mindere tijden. Deze 40 miljoen, die juist nu nodig zijn, zijn op, weg, daar is heel veel grond voor aangekocht.



Het is niet fijn op deze manier gelijk te krijgen. Een gemeente onder curatele kan niet zoveel meer. Dit betekent voor het prestigieuze Dru Industriepark project dat er pas op de plaats moet worden gemaakt (en dat valt alleen maar toe te juichen). Maar ook Wmo, infrastructuur, sport en welzijn gaan er onder lijden. Een slechte zaak dus, waar de huidige coalitie, van Lokaal Belang, PvdA en VVD, maar eens verantwoording over af moet leggen. 40 miljoen euro, daar hadden we een hoop goede dingen van kunnen doen. Helaas moeten we nog twee jaar wachten op gemeenteraadsverkiezingen. Hoe dan ook, een nieuwe coalitie zal in 2014 voornamelijk de puinhopen van negen jaar financieel wanbeleid op mogen ruimen.

U bent hier