h

Armoede bestaat niet in Nederland...

24 december 2011

Armoede bestaat niet in Nederland...

Dit zijn de woorden van de minister president, de meneer die zich bezighoudt met de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid.


Met andere woorden de baas van het land, hij moet het land besturen. Juist die meneer kent zijn eigen land niet. Ontkent dus gewoon de schrijnende situaties die er al zijn en gaan ontstaan door het doorvoeren van bezuinigingen op de minst bedeelden.

De geplande bezuinigingen en decentralisatie van het kabinetsbeleid heeft grote consequenties voor een flink aantal huishoudens. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens die afhankelijk zijn van een of meerdere uitkeringen of die te maken hebben met meerdere problemen zullen kampen met een inkomensdaling van tientallen procenten.

Belangrijke delen van het rijksbeleid (jeugdbeleid, uitvoering Wajong en dagbegeleiding AWBZ) worden overgedragen naar de gemeenten. Deze overheveling van rijkstaken gaat gepaard met aanzienlijke bezuinigingen op de eveneens overgedragen financiële middelen. Daarnaast krijgen veel huishoudens te maken met hogere zorgpremies, zorgpakketversoberingen, grotere eigen bijdragen en lagere toeslagen. En tot slot kunnen nieuwe uitvoeringsbepalingen grote financiële gevolgen gaan hebben voor bepaalde huishoudens. Deze bewegingen houden het gevaar in dat de effecten van deze beleidswijzigingen ‘stapelen’ bij bepaalde huishoudens.

Dit kan toch gewoonweg niet. De crisis afwentelen op deze mensen die dat niet hebben veroorzaakt is ongeoorloofd. Waar blijven de bezuinigingen op de banken, de bonussen, de medische specialisten, het verspillen van medicijnen?

De SP wil Mark Rutte laten weten wat de gevolgen zijn van zijn beleid. Aan de mensen wonende in gemeente Oude IJsselstreek, die in armoede leven en erin belanden door de onbegrijpelijke maatregelen van dit kabinet, willen wij vragen om uw verhaal op te schrijven. Wij gaan alle verhalen bundelen en aanbieden aan Mark Rutte.

Het is belangrijk dat we ons laten horen!

Het verhaal kunt u mailen naar het volgende adres: miek.roes@hotmail.com

U bent hier