h

Gemeenteraad op zwart zaad ??

29 juni 2011

Gemeenteraad op zwart zaad ??

Maandag 27 juni besprak de gemeenteraad van Oude IJsselstreek de jaarrekening 2010. De oppositiepartijen, CDA en D66, hebben via een brandbrief de wethouder van financiën gewaarschuwd voor grote tekorten op de begroting. Het gaat om ongeveer 10 miljoen euro in de min als het gemeentebestuur haar plannen niet bijstelt. De SP deelt de angst, dat de gemeente zich rijker rekent dan ze in feite is. Dus zakjes zwart zaad voor de gemeenteraad. Dan kunnen ze alvast oefenen met 'op zwart zaad zitten'.


De SP ziet de gemeente vooral in steen investeren. Grote prestigeprojecten als de DRU-cultuurfabriek, het DRU-industriepark en een setje voetgangersbruggen over de Oude IJssel kosten bakken vol geld. Dit kan niet anders dan ten koste van sociale projecten gaan. De SP investeert liever in mensen. Goede gemeenschapshuizen, sportaccommodaties en scholen zijn belangrijk. Als er echter na de bouw geen geld meer is voor sociaal werk of zorg in die gebouwen dan is zo’n pronkgebouw niks waard. Net als alle gemeenten moet ook Oude IJsselstreek het in de nabije toekomst met minder geld doen. Daar komt bij dat de huidige coalitie aan grootheidswaan leidt. Ze gelooft nog steeds dat de bevolkingskrimp aan onze gemeente voorbij gaat. Beter nog, ze geloven in groei tot zo'n 47.000 inwoners.

Voor zoveel meer mensen moet het voorzieningenniveau van de gemeente worden aangepast. Dat kost een hoop geld, maar meer mensen betekent ook meer gemeentelijke inkomsten. Dus de gemeente rekende zich alvast rijk. Dat de kosten voor de baat uitgaan is logisch, maar wat, als er dan onvoldoende baten zijn. De gemeente beschikt over een spaarpot, gevuld met ruim 40 miljoen euro uit de verkoop van de NUON aandelen. De praktijk gaat de coalitie echter tegenwerken. In plaats van groei krimpt de gemeente juist. Dit is al een aantal jaren bekend en de gemeenteraad is er meermaals voor gewaarschuwd. Reeds in 2009 schreef de rekenkamer van de provincie Gelderland dat de gemeente op te grote voet leeft. Dat de nieuwe voorzieningen te groot zijn voor onze gemeente en dat de gemeenschap de lasten daarvan niet kan dragen. De gemeente heeft te veel grond aangekocht voor nieuwbouwprojecten die niet doorgaan. Afspraken met belanghebbenden zorgen voor miljoenenclaims. In plaats van dat de gemeente nu eens pas op de plaats maakt, gaat ze gewoon door met kostbare luchtfietserij.



De SP is vooral boos over de grootse plannen van de huidige coalitie, waarvoor langlopende contracten worden afgesloten. Het DRU-industriepark, het aanleggen van een park tussen Silvolde en Ulft gaat miljoenen kosten. De coalitie stelt dat deze kosten over 20 jaar worden uitgesmeerd en daarmee regeert ze over haar eigen graf. Weer worden er contracten gesloten die als ze niet kunnen worden nagekomen miljoenen schadeclaims opleveren. De DRU-cultuurfabriek wordt, persoonlijk door cultuurwethouder Haverdil gegarandeerd, de eerste tien jaar door de gemeente op de been gehouden.De gemeente staat garant voor alle risico’s. Een cultuurstichting met een blanco cheque van de gemeente... Gemeente Oude IJsselstreek is de enige overheid in Nederland, die zó cultuurminnend is, een gevaarlijke situatie.

Op deze manier schuift de huidige coalitie alle schulden en kosten voor zich uit. Speelt zelf mooi weer met de plannen en bagatelliseert de te verwachten financiële rampen. Het wordt een probleem voor toekomstige bestuurders, zij moeten de belachelijke kostbare prestigeprojecten wel voortzetten. De NUON-miljoenen, ooit als reservepot bedoeld worden er in hoog tempo doorgejaagd. Het volgende bestuur mag de rekening betalen en de echte slachtoffers zijn uiteindelijk de burgers. De onroerende-zaak-belasting is inmiddels al op het maximum gezet. De SP wil dat deze coalitie zijn eigen financiële rotzooi opruimt en stopt met het aangaan van langdurige risicovolle verplichtingen. Maak pas op de plaats met prestigeprojecten en investeer in mensen.

U bent hier