h

De SP zet Doetinchem op zijn kop! VNG Zeg Nee!

8 juni 2011

De SP zet Doetinchem op zijn kop! VNG Zeg Nee!

De leus VNG zeg Nee! kwam luid en duidelijk over. 60 Gelderse actievoerders, 15 werknemers uit de SW en een afvaardiging van de landelijke SP waren aanwezig tijdens de acties rond het VNG congres in Doetinchem. De SP heeft als enige politieke partij zijn stem laten horen!


Op 7 en 8 juni komen wethouders van alle gemeenten samen in Doetinchem en Ulft om te stemmen over het bestuursakkoord. Als gemeenten instemmen met dit akkoord worden zij verantwoordelijk voor het schrappen van het minimumloon, het afbreken van de sociale werkvoorziening, een fikse korting op begeleiding aan kwetsbare mensen en een verregaande introductie van marktwerking in de jeugdzorg.

Wat doen de andere partijen



Het CDA en de PVV lopen blindelings achter de VVD aan en laten mensen in de kou staan. Heel asociaal vind ik dat ze discrimineren door hen onder het minimumloon te laten werken. Schokkend is dat ook GroenLinks zich heeft aangesloten bij de afbraak van de sociale zekerheid. Bij monde van Kamerlid Jesse Klaver moeten mensen met een arbeidsbeperking maximaal drie jaar onder het wettelijk minimumloon kunnen werken. Dat is een schande! De voorzitters Jorritsma (VNG), Franssen (IPO) en premier Rutte spraken op 21 april hun vreugde uit over het bereikte bestuursakkoord. Allemaal VVD’ers! In het bestuursakkoord staan afspraken tussen de gemeenten en het Rijk over uitvoering van de bezuinigingen. Voor deze onderhandelaars gaat het vooral om papieren cijfers, maar de gemeenten worden straks geconfronteerd met de mensen die in de problemen komen.
De SP afdelingen in de Oude IJsselstreek en Doetinchem hebben samen met Marloes Piepers de koppen bij elkaar gestoken en verspreid over 2 dagen een aantal grote SP acties gepland. De landelijke SP heeft onze acties overgenomen. Samen met alle Gelderse afdelingen hebben we er een geweldige 1e actie dag van gemaakt in Doetinchem. Tijdens de acties waren oa, de SP 2e Kamerleden Emile Roemer, Sadet Karabulut, Tjitske Siderius, Hans van Heijningen (secretaris SP), Jan Marijnissen (voorzitter SP) aanwezig. Jan Marijnissen zette de actie op scherp. Vanaf dat moment schreeuwden onze Gelderse SP vrienden de leus "VNG zeg Nee!" zo hard dat half Doetinchem kon meegenieten.



Tijdens het "Diner achter de Geraniums" konden de aanwezige werknemers in de Sociale Werkplaats hun verhaal doen aan Jan Marijnissen. Op het moment dat de afgevaardigden hun buikjes vulden (kosten deelname VNG-congres 800 euro per persoon) moesten de onze SW vrienden het doen met een diner op "water en brood". De hele actie in Doetinchem is vast gelegd op video en zal binnenkort te zien zijn op onze landelijke SP-site. Om 22.15 vond er nog een lichtprojectie plaats op het Amphion. Ook hier werden de aanwezigen opgeroepen Nee te stemmen tegen dit asociale bestuursakkoord.

U bent hier