h

Verder met "Vogelbuurt vernieuwt"

1 april 2011

Verder met "Vogelbuurt vernieuwt"

November 2010 heeft de SP Oude IJsselstreek het rapport 'In deze wijk is niks aan de hand' aan woningcorporatie Wonion aangeboden. Het rapport bevat de uitslag van de enquête 'Meldpunt Vogelbuurt Vernieuwt' en de opmerkingen die tijdens de gesprekken met de bewoners van deze Ulftse wijk zijn opgetekend. De uitslag van de enquête is huis aan huis in de Vogelbuurt rondgebracht. Half december kwam de reactie van Wonion op ons rapport. Deze reactie, en het oordeel van de Raad van State over de nieuwbouw op de Biezenakker zijn door de SP afgewacht. Nu is het tijd voor onze reactie op de antwoorden van Wonion.


Uit de enquête bleek dat de bewoners van de Vogelbuurt niet tevreden zijn over de communicatie van Wonion. Men wordt slecht geïnformeerd over de voortgang van het project 'Vogelbuurt vernieuwd'. De brieven en nieuwsbrieven die men ontvangt is vaak in moeilijke taal opgesteld. Daarnaast blijkt dat de bewoners van te slopen woningen niet weet waar en wanneer er een vervangende woning voor hen is. De wachttijden voor een woning sociale huursector in de gemeente Oude IJsselstreek is gemiddeld ongeveer anderhalf jaar. Hoe lang de wachttijden in Ulft zijn kan men bij Wonion niet zeggen. Mensen die gedwongen moeten verhuizen weten niet of er voor hen een vervangende woning is. Dit zorgt, zeer begrijpelijk, voor veel onrust onder deze huurders. Derde punt is dat men niet bereid is meer te betalen voor een vervangende woning. Huurders hebben vaak enorme korting op de huur opgebouwd door tientallen jaren in hetzelfde huis te blijven wonen. Nu men gedwongen moet verhuizen is men bang dit opgebouwde voordeel te gaan verliezen.

Vogelbuurt vernieuwt omvat de herstructurering van de Ulftse Vogelbuurt. Een wijk die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is gebouwd. Woningen krijgen een opknapbeurt of worden grondig gerenoveerd. In het laatste geval moeten de bewoners voor twee maanden verhuizen naar een vervangende woning. Daarnaast worden ongeveer 250 woningen gesloopt. Voor deze huizen komen minder woningen terug. Een deel van de nieuw te bouwen woningen is voor verkoop bestemd. Hierdoor loopt het aantal huurwoningen in de Vogelbuurt achteruit.

In haar reactie belooft Wonion de communicatie te verbeteren. Voor men een brief of nieuwsbrief gaat drukken wordt de tekst door een aantal bewoners gelezen. Zo wil men onduidelijkheden en moeilijke taal voorkomen. Wat betreft het aantal huizen voor de bewoners in de Vogelbuurt komt Wonion met een complexe rekensom. Volgens de uitkomst van deze som zijn er in 2016 meer dan genoeg woningen in de Vogelbuurt. Iedereen die een vervangende woning nodig heeft kan in een gerenoveerd huis terecht. Er blijven zelfs huizen over voor 'nieuwe' huurders. Iedereen die in een hun huidige woning blijven wonen, of dienaar een vergelijkbare woning in de Vogelbuurt verhuizen blijft de huur hetzelfde. Als men naar een ander type huis in de gemeente Oude IJsselstreek verhuist dan wordt de huurprijs bijgesteld.



Dat Wonion de communicatie gaat verbeteren is natuurlijk prima. Het lijkt ons van het grootste belang dat de communicatie tussen woningcorporatie en haar huurders helder is. Het er een overschot in het aantal sociale huurwoningen in 2016 is stemt de SP ook tevreden. Het verbaast ons dat het nu zo moeilijk is een woning in Ulft te verkrijgen. Uit de rekensom van Wonion blijkt dat er continue voldoende woningen in de buurt te huur zijn. Waarom is het dan nu praktisch onmogelijk als buitenstaander een huurhuis in Ulft te verkrijgen? Dat de huurprijzen voor huidige bewoners van de Vogelbuurt hetzelfde blijven stemt de SP ook tevreden. Het moet wel zo zijn dat iedereen een vervangende woning naar wens krijgen aangeboden. Dit laatste gaat de SP de komende jaren goed in de gaten houden.

Wat ons tegenvalt, is de communicatie tot nu toe. De SP heeft de reactie van Wonion nu ruim drie maanden binnen. Al die tijd hebben onze leden en contactpersonen in de Vogelbuurt geen brief van Wonion ontvangen waarin de antwoorden staan die de onrust weg kunnen nemen. Integendeel, de sfeer in de buurt gaat steeds verder achteruit. Het is aan Wonion de onrust bij de bewoners middels een duidelijk verhaal weg te nemen.

Het project Vogelbuurt Vernieuwt gaat dit jaar verder. Wonion zegt nog steeds op schema te liggen. Dit jaar worden er 8 woningen gesloopt. In 2012 barst het project echt los met massale sloop en renovatie. Tot 2016 zal de wijk een bouwput zijn. De SP Oude IJsselstreek zal al die tijd het verloop van het project, en hoe Wonion met de huurders omgaat in de gaten houden. Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren via deze website, onder het kopje 'contact' of bellen met 06 30 78 32 13.

U bent hier