h

Haverdils cultuurpaleis zwart gat voor de gemeentebegroting

9 december 2010

Haverdils cultuurpaleis zwart gat voor de gemeentebegroting

De Drufabriek in Ulft, het cultuurpaleis in de gemeente Oude IJsselstreek. Iedereen die er wel eens is geweest vraagt zich af: 'wie betaalt dit allemaal?'. Een deel van het antwoord staat in de Gelderlander van zaterdag 4 december. De gemeente Oude IJsselstreek geeft een extra bankgarantie van € 600.000 om de Drufabriek uit de acute liquiditeitsproblemen te helpen. Dit betekent dat wij, belastingbetalers, de Drufabriek op de been houden. Let wel, de Drufabriek heeft al 1,2 miljoen van ons ontvangen en krijgt jaarlijks een gemeentebijdrage van zes ton om de zaak aan de gang te houden.

De plannen voor de Drufabriek zijn in goede tijden gemaakt. Het geld klotste bij de gemeente Oude IJsselstreek tegen de plinten op dus waarom geen cultuurfabriek in het oude Dru complex? Wethouder John Haverdil zag het wel zitten. Franse salon-socialistische presidenten lieten het volk projecten als opera La Bastille en zakenwijk La Defense na. Dan kan hij als PvdA wethouder de bevolking toch zeker wel een klein theater met grand café, naar voorbeeld van het Amsterdamse Westergasfabriek, schenken? Het is een project geworden van nationale allure. heel Nederland, en in ieder geval de provincie Gelderland, kijkt naar de Drufabriek! Nu kan iedereen kijken hoe de Drufabriek het blok aan het been van de gemeente Oude IJsselstreek wordt.

Want een gemeente die moet bezuinigen op alle vlakken, waaronder armoedebeleid, de wmo en de zwembaden, kan toch niet zomaar zes ton in de bodemloze put van het Drucomplex storten? De Dru - cultuur - fabriek is niet het enige grote gemeenteplan op het Dru-terrein. Er komt een hotel en een ijzermuseum. Haverdil schermt graag met zijn talent om voor dit soort projecten subsidiegelden uit de zakken van rijk en provincie te kloppen. Wij van de SP denken dat deze partijen nu niet meer staan te springen om een ijzermuseum in de gemeente Oude IJsselstreek te gaan financieren. Onze gemeente heeft alvast 2,5 miljoen van het NUON geld - lees geld van de gemeenschap - voor dit project gereserveerd... Het nieuwehotel wordt, inderdaad, net als het schaftlokaal een leer-werkproject. Het grand café van de Drufabriek heeft zijn bedrijfsplan voor een groot deel afgestemd op het werken met - goedkope - stagiairs van het Graafschapcollege. Op zich een geweldig idee natuurlijk: een plek waar jongeren ervaring in de horeca op kunnen doen. Jammer dat dit plan niet werkt waardoor het restaurant met een groot tekort kampt.

Het schaftlokaal is een vreemde eend in de bijt van de Drufabriek. Het is een aparte B.V. en daarmee 'gewoon' een bedrijf met aandeelhouder. Als dit bedrijf ondanks een vliegende start, met meer dan 2,5 keer meer klanten dan gepland, zijn hoofd niet boven water kan houden dan is er iets structureel mis. Let wel, als een ander restaurant in onze gemeente eens een minder jaar heeft, dan kan het niet bij de gemeente aankloppen met een verzoekje voor een lening van zes ton. Op deze manier doet de gemeente aan concurrentievervalsing. En dat allemaal van uw onroerend zaakbelasting die komend jaar met 6,9% wordt verhoogd. U weet nu dus waarvoor dat is...

Volgens wethouder Haverdil komt dat geld echt weer terug, net als dat het inwoneraantal van deze gemeente echt nog gaat groeien! Het wordt tijd dat de gemeente beseft dat zij wel met belastinggeld van zijn burger mooi weer speelt. De SP Oude IJsselstreek heeft de hand weten te leggen op de jaarcijfers van de Drufabriek van 2009. In dit tot nu toe geheime accountantsverslag staan een hoop verrassende zaken. De tekorten die nu bekend zijn geworden zijn nog maar het begin. Er staan op de Drufabriek nog een aantal kasten waar nog wel eens een lijk uit zou kunnen vallen. Het zou de gemeente sieren dit verslag openbaar te maken. De Drufabriek is aan alle kanten een aan de gemeente verbonden bedrijf. De gemeente staat garant voor de exploitatie van deze cultuurfabriek. In tijden waarin we om cultuur schreeuwen is het op de been houden van cultuur een goede zaak. Maar een culturele instelling die met een blanco cheque van de gemeente op te grote voet leeft past niet in dit economische weer. De bevolking heeft recht om te zien wat voor een financiële bende er aan de oever van de Oude IJssel is gecreëerd.

Wort vervolgd...

U bent hier