h

De rode reus is wakker geworden...

31 december 2010

De rode reus is wakker geworden...

2010 is een zeer bijzonder jaar geweest voor de SP Oude IJsselstreek. 3 mei was de 1e grote ledenbijeenkomst, zeg maar de officiële start van de werkgroep SP Oude IJsselstreek. Een half jaar later, 21 november, kwam Emile Roemer persoonlijk naar ons toe om de ons tot afdeling in oprichting te promoveren.



In dat half jaar is er natuurlijk van alles gebeurd, want een SP afdeling word je niet zomaar. Het aantal leden is met 25% gegroeid, er is een kerngroep van actieve leden opgezet en we hebben SP-cursussen gevolgd. De SP Oude IJsselstreek heeft zelf acties georganiseerd, deelgenomen aan regionale- en landelijke acties en we hebben andere afdelingen en werkgroepen ondersteund bij hun acties. De lokale politiek weet dat we er zijn en, al zullen ze dat niet toegeven, ze houden rekening met ons...

Dat de SP hard nodig is, blijkt uit het niveau van de gemeenteraad op dit moment. Er zijn 2 raadsleden, de fractievoorzitster van D66 en een raadslid van het CDA, opgestapt. Dit doen zijn onder andere vanwege de negatieve sfeer in de gemeenteraad. De coalitiepartijen maken wel even de dienst uit en de politiek wordt in achterkamertjes geregeld. Of zoals de fractievoorzitter van de PvdA ons onlangs toebeet: 'jullie kunnen geen mening vormen want jullie kennen niet alle feiten...'. Met andere woorden, het volk moet z'n mond houden en mag eens in de vier jaar als stemvee het mandaat aan een paar politieke figuren geven. Lastig dat daar ineens de SP is, die gewoon aan de mensen vraagt wat men er van vindt en graag ergens met de bevolking een actie opzet. Over drie jaar komen we de gevestigde partijen tegen in de campagne. Wij hebben er nu al zin in...



De SP is ondertussen actief in de Ulfste Vogelbuurt, doet onderzoek naar de mogelijkheden voor het behoud van de zwembaden in Varsseveld en Ulft en voert actie voor een Dubbelspoor tussen Arnhem en Winterswijk. Dit doen we met veel actieve leden. In 2011 gaan we de buurten en de wijken in om met de bevolking van de gemeente Oude IJsselstreek te praten over hoe het in hun woonomgeving is. We zijn benieuwd naar hoe men in Varsseveld staat tegenover het verdwijnen van voorzieningen en hoe in de kleine kernen wordt gekeken naar hoe de gemeente met de krimp - die volgens de wethouder aan Oude IJsselstreek voorbij trekt - omgaat. Hoe houden we de kleine gemeenschappen leefbaar? Hoe helpen we de mensen die werken maar toch onder de armoedegrens leven?



Onze grootste actie in 2010 was het buurtonderzoek in de Ulfste Vogelbuurt. Met dit onderzoek hebben we aangetoond, dat er in de buurt veel onrust heerst over het plan 'Vogelbuurt vernieuwt'. Volgens woningcorporatie Wonion en de gemeente is er in de wijk niks aan de hand. De bewoners zijn juist heel blij met de vernieuwingsdrang van Wonion. Uit de SP enquête blijkt, dat de bewoners niet goed weten wat er gaat gebeuren en niet weten waar ze naar toe moeten verhuizen als ze hun huis uit moeten. Ook de veel hogere huur van een nieuwe woning zorgt voor ontevredenheid, zorg en onrust. De SP heeft de resultaten van het onderzoek aan Wonion aangeboden. Door ons onderzoek weten ze daar nu dat er wel degelijk iets aan de hand is in hun wijk. Wonion heeft inmiddels beterschap beloofd. Wij gaan in januari de buurt via een nieuwsbrief informeren over de beloften die Wonion heeft gedaan om de problemen aan te pakken.



Hoe brengen we het de gemeente aan het verstand dat de Dru Cultuurfabriek, zoals het nu functioneert, een bodemloze put is. Iedere euro die nu in de Dru verdwijnt, gaat ten koste van andere goede projecten in de gemeente Oude IJsselstreek. De SP is voorstander van cultuur. Het is wrang dat we de ene week de SP werkgroep Berkelland hebben geholpen met een actie voor het behoud van de muziekschool en de bibliotheek en dat we de week daarna voor de een Dru actie voeren tegen de geldverspilling aan de cultuur in de gemeente Oude IJsselstreek. Natuurlijk moeten wij in Oude IJsselstreek een goed theater hebben en een mooie bibliotheek. Maar niet tegen elke prijs en niet alleen in Ulft.

We staan op de overgang van 2010 naar 2011. Het afgelopen jaar was voor de SP Oude IJsselstreek een fantastisch jaar. Het komende jaar gaan we op dezelfde manier door. Mei 2011 zal de SP Oude IJsselstreek een volwaardige afdeling worden. De rode reus is er klaar voor!

U bent hier