h

24 April Congres SP

30 april 2010

24 April Congres SP

Afgelopen zaterdag hebben Gerard, Maurits , Fred en ondergetekende het 17e partijcongres bezocht. Locatie; een omgetoverde metaalfabriek. Denk aan de DRU maar dan groter. Zo’n 1200 afgevaardigden konden hun stem geven aan de wijzigingsvoorstellen die door de afdelingen waren ingediend. Maar het belangrijkste was natuurlijk het vaststellen van de kandidatenlijst voor de aanstaande verkiezingen. Het mag geen verrassing heten dat Emiel Roemer tot lijsttrekker van de SP is gekozen.

Inspirerende en leerzame interviews hield Jan Marijnissen met de schoonmakers, een postbode en mensen van Heineken. Door deze interviews werden we weer met de neus op de feiten gedrukt wat de marktwerking in de publieke sector en outsourching voor de gewone man betekend. Minder loon, minder zekerheid, meer flexibilisering. De schoonmakers kregen een staande ovatie vanwege hun gewonnen strijd voor meer respect en een beter loon.

Het was een ontroerend moment toen Agnes Kant bedankt werd voor haar enorme verdiensten voor de SP. Agnes kreeg een enorme ovatie die maar bleef aanduren. Ik vond het geweldig dat Agnes er toch was na alle ellende die ze heeft meegemaakt. Ook Jan Marijnissen werd na 16 jaar Kamerlid van de SP uitgezwaaid. Twee SP iconen zijn nu van de voorgrond verdwenen en een nieuwe generatie is opgestaan. Ik ben optimistisch over deze nieuwe generatie. Mensen als Emiel Roemer, Ronald van Raak en Renske Leijten om er maar een paar te noemen zijn enorm bevlogen en hebben hun hart aan de goede linkse kant zitten.

In zijn toespraak haalde Emiel uit naar rechts,. De crisis komt van rechts. Dus de rekening moet ook door rechts worden betaald. Dat is het thema waar de verkiezingen over gaan, wie betaald de crisis. Het gaat niet over hoofddoekjes en theemutsen!!! Emiel gaf 4 goede redenen om op 9 juni SP te stemmen:

  • 1: het maakt de SP groot
  • 2: een grote SP houdt de PvdA links
  • 3: een linkse coalitie houdt de VVD uit de regering
  • 4: Balkenende verdwijnt uit het torentje

Voor ons als afgevaardigden van Doetinchem en Oude IJsselstreek voldoende argumenten om op 9 juni de gang naar de stembus te maken. Al met al een inspirerend congres met veel eensgezinde mensen die gaan voor een socialer Nederland voor Minder geld.

Harry Bosman Fractievoorzitter SP afdeling Doetinchem.

U bent hier