h

Dwangarbeid in Gemeente Oude IJsselstreek en Aalten!

16 juli 2015

Dwangarbeid in Gemeente Oude IJsselstreek en Aalten!

Sociale dienst heeft spijt van “dwangarbeid”,

kopte De Gelderlander maandag 13 juli 2015. Onder dwangarbeid wordt arbeid verstaan die mensen onder bedreiging van straf, tegen hun wil, verrichten. Deze definitie is in 1930 vastgelegd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Is vastgelegd in de Grondwet artikel 19. Op straffe van een korting op je uitkering of met een dreiging om te korten, werden mensen bij het ISWI gevraagd om in de pas te blijven lopen. Het is logisch dat mensen zich in een hoek gedrukt voelen waar niemand graag in wil zitten en een beleving van dwang ervaren.

“Het ISWI had mensen met een uitkering niet moeten dwingen jarenlang onbetaald bloemen te laten vouwen en enveloppen te laten plakken”. Ik citeer Peter van de Wardt, demissionair wethouder Christelijk Democratisch Appél, en voorzitter van de Intergemeenlijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen. (ISWI) “Ik wil niet de loopgraven in, ik wil een dialoog”, geeft hij verderop aan in het artikel.

Met verbazing heb ik dat artikel gelezen. Jarenlang heeft hij dit beleid verdedigd. Jarenlang hebben mensen die werken zonder loon aangegeven dat er geen vooruitzichten zijn, dat het regime niet vriendelijk is maar intimiderend. Heini Peters en Annemiek Kamphuis, leden van de SP, hebben de hallen bezocht en de directeur opmerkzaam gemaakt van de bevindingen die ze hebben gezien en gehoord. Een rapport over Arbo technische verbeteringen is er uitgekomen, maar die mochten we nog niet inzien. Ook de FNV mocht dat rapport niet of nog niet inzien.

Toen klokkenluider Peter Dibbets de media erbij haalde en de vakbond FNV het beleid onder druk zette, zag dhr. van de Wardt wel in dat het verkeerd is om mensen te dwingen te werken zonder loon met straffe op korting van uitkering. Jammer is dat hij als mens, christendemocraat en voorzitter dat zelf niet heeft ingezien.

Wat ook mijn aandacht trok was het antwoord van de voorzitter ISWI op de vraag over het harde regime in de hallen. Hij zegt: “Je hebt feitelijkheid en beleving”.

Is het een feit of een beleving dat je jarenlang zonder uitzicht moet werken zonder loon? Is het een feit of beleving dat mensen daardoor in een depressie raken? Is het een feit of een beleving dat je niet gehoord wordt als mens, als je een probleem wilt aankaarten? Is het een feit of een beleving als je in een stoffige snikhete of ijskoude hal je werk moet doen op veel te hoge stoelen die niet meer verstelbaar zijn?’ S Avonds een pikzwarte neus en pijn in de knieën omdat je telkens van je veel te hoge stoel moet springen. Is het een feit of een beleving dat er bij brand geen vluchtroute is? Is het een feit of beleving als in een keer je uren op een contract wordt verminderd? Met een pennestreek zijn het aantal uren van 32 verminderd. Is het een feit of beleving dat er gedreigd wordt met korting op de uitkering als je iets doet wat de consulent niet zin? En dan heeft ze het niet over te laat komen.

Is het een feit dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde ervaren als Peter Dibbets? Of is het een ervaring dat er zoveel mensen zijn die tegen dezelfde feiten aanlopen?

Het lijkt er op dat heer van de Wardt denkt dat het strenge regime alleen in de hoofden zit van de werknemers van de ISWI. Zij ervaren of beleven dat zo. Als volwassene moeten vragen of je naar de wc mag, meestal moet je dan wachten tot de pauze, is echt geen beleving. Dat grenst aan sadisme.

Zoals ik al eerder benoemde ,door de druk van de FNV heeft dhr. van de Wardt ingezien dat ze jarenlang verkeerd bezig zijn geweest. Hij trekt het boetekleed aan. Het zou geweldig zijn dat hij ook gaat inzien dat de mensen niet werden gehoord en erkend. Het zwartboek gaat dat uitwijzen. Een zwartboek is een boek waarin misstanden bekendgemaakt worden. De belevingen worden door de werknemers op papier gezet met behulp van FNV ondersteund door de Socialistische Partij Oude IJsselstreek en de Progressieve Partij Aalten. Gelukkig komen die verhalen binnenkort naar buiten.

Reacties

Het is niet voldoende om deze feiten naar buiten te brengen. De verantwoordelijke autoriteiten, c.q.de betrokken wethouder van Aalten en het bestuur van ISWI moeten voor de rechter gesleept worden voor schending van de arbeidswetgeving. Voor geleverde diensten hoort een werknemer minimaal het minimumloon te ontvangen.

Het is een schande dat de overheid mensen dwingt de wet te overtreden. De als de overheid zich niet aan de wetgeving houdt moeten burgers dat dan wel doen? Een juridische procedure is de duidelijkste en de snelste weg om hieraan paal en perk te stellen. Een juridische procedure tegen werken zonder loon zal bovendien ertoe bijdragen dat werken zonder loon een de andere gemeentes kan worden worden aangepakt. De slechte arbeidsomstandigheden zouden de de arbeidsinspectie moeten worden verboden maar de arbeidsinspectie staat steeds vaker aan de kant van de werkgever.

spijt ja, ze voelen de hete adem in hun nek van een eventueel proefproces over loonvordering door FNV. ze krabbelen terug maar een half jaar proiductiewerk verrichten is nog steeds verdringing. Ik hoop zo dat FNV zich niet in de luren laat leggen door die zogenaamde spijt. voor de mensen in Aalten kan het een verbetering zijn maar dan zijn er nog honderden gemeenten te gaan waar zich hetzelfde afspeelt. ik vrees dat FNV de poot niet stijf houdt en in gesprek gaat over een zogenaamde compensatie...

Ik vrees ook dat FNV blijft polderen met het Sociaal Akkoord nog vers in het geheugen. Nog maar dik 392 gemeenten te gaan dan, zonder dat er daadwerkelijk structureel iets verandert.

Rsd de Liemers, gemeente Doesburg en andere zetten ook mensen met behoud van uitkering neer bij Stichting Sent in Babberich, een tochtige fabriekshal waar het vooral draait om het doen van productiewerk. Stop werken zonder loon en onder dwang!!!

Dit moeten ze verbieden! stop werken zonder loon en werken onder dwang!! Gemeentes als Doesburg, rsd de Liemers (Zevenaar) en montferland doen dit. Ze plaatsen mensen bij stichting sent in Babberich. Schandalig gewoon!!!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier